• 瀏覽: 11,325
  • 回覆: 38
你放假時親自去羅湖關口看看,數數有多少香港人去內地、數數有多少內地人來香港!

香港只有700萬人口,每年進出內地的香港人次都有1-2億;
大陸有13-15億人口,每年進出香港的只有幾千萬!

從數據上看(無論是絕對值,還是人口比例),都是香港人更喜愛、更鍾意內地!

錢真的可以放其次看, 關鍵是 在中國 不少有錢的 在社會會受到尊重,高待遇, 出國后是被一視同仁的歧視的 ,就因為皮膚是黃的, 多少在國內是教師, 是工程師 是公務員,。移民出去找工作難, 甚至有淪落去餐廳打工端盤子的, 難道沒有么? 這些人在國內 可是  稱呼都是 某某老師,某某科長 局長的, 直呼姓名都少。   一點優越感 或說尊重都找不到了 移民出去外國 腦子秀逗了

引用:
原帖由 crn2005 於 2018-1-3 01:07 PM 發表
你放假時親自去羅湖關口看看,數數有多少香港人去內地、數數有多少內地人來香港!

香港只有700萬人口,每年進出內地的香港人次都有1-2億;
大陸有13-15億人口,每年進出香港的只有幾千萬!

從數據上看(無論是 ...
這叫正常喎,大陸咁大,地方又平,人人放棄港籍,爭取大陸戶口才對,但有幾多人咁做,回鄉證只是返大陸的旅遊證件咋!

黑馬細佬系深圳,講完

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-3 22:03 發表
這叫正常喎,大陸咁大,地方又平,人人放棄港籍,爭取大陸戶口才對,但有幾多人咁做,回鄉證只是返大陸的旅遊證件咋!
揸住回鄉證係冇戶籍...

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-2 06:21 PM 發表
大陸人最想移民的地方是美國。
連大陸傳媒都承認的事實,唯有五毛久死撐。
無錯,移5億中國人民過去最好。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-3 10:53 AM 發表

佢地走係怕左北韓核子彈
咁咪要走上火星先掂???

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-1-5 06:23 AM 發表

無錯,移5億中國人民過去最好。
想得美。
你估你係鄧小平個仔同孫呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-5 04:05 PM 發表

想得美。
你估你係鄧小平個仔同孫呀!
你無能力做到咪覺得人地唔得囉。
唔好咁自卑, 努力發多幾偏文回多幾個post . 梗有1日得既。 係咪先~~~

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-1-5 07:34 PM 發表

你無能力做到咪覺得人地唔得囉。
唔好咁自卑, 努力發多幾偏文回多幾個post . 梗有1日得既。 係咪先~~~
係你謀生技能啫,唔代表個個係咁。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-5 08:39 PM 發表

係你謀生技能啫,唔代表個個係咁。
我謀生技能真係幾高,自己有公司揾錢。
又有樓有鋪收租。
唔洗好似閣下咁發文揾食。
不過你又真係唔恨得咁多。

當然,唔代表個個有能力係咁啦。
最起閣我睇唔出閣下可以。
直左小小,唔好介意。

代表老做會死全家

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-2 04:37 PM 發表
為什麼美國咁高稅率,美國人也不退出美國籍?
但大陸人就有千萬收地補貼金,也要離開?可見大陸是一個什麼地方!
數據?日日.up,G 婆你係咪好空虛?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]