• 瀏覽: 26,409
  • 回覆: 127
+23
引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-3 12:36 AM 發表

https://www.hongkongfp.com/2017/ ... t-absolutely-valid/

閣下識唔識英文?英國外相咁講喎。
我地中國人由8國聯軍 入侵 北京 搶奪國寶 一直比人用東亞病夫稱呼   韓戰  我們中國烈士用生命保衛華人尊嚴  證明中國陸軍強悍    而家邊有人夠旦 叫中國人東亞病夫?   你班蛋散 做過d咩? 東亞病夫!

當年英國政府在日內瓦白紙黑字簽署要,求香港成為「第一收容港」,收容一名越南難民,香港政府每年大約需要花費公帑1萬2千港元,至1998年為止,聯合國難民專員公署欠下香港11.62億港元的債項,直到現今仍未歸還!

英國佬把照顧難民起居的責任推給香港,當年承絡的債項又唔見佢哋還嘅?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-1-3 09:28 AM 發表

東亞病夫?無撚用?比中國人蝦到上心口 都吾敢反抗!
傻仔先會做無謂嘅反抗,識時務者搵夠走人

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-3 00:36 發表

https://www.hongkongfp.com/2017/11/22/video-uk-foreign-sec-boris-johnson-says-hong-kongs-handover-agreement-absolutely-valid/

閣下識唔識英文?英國外相咁講喎。
英國夠叫你支持普選方案啦

引用:
原帖由 guwong123 於 2018-1-2 11:52 PM 發表
中英聯合聲明仲有效力咩,一早已經廢除,英國人都知只係港人唔知
中英聯合聲明是兩個主權國家就領土問題簽訂的外交文件,已送呈聯合國備案,不會因為時間的流逝而失效。 
係中國收回香港的法理依據。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-3 19:30 發表
中英聯合聲明是兩個主權國家就領土問題簽訂的外交文件,已送呈聯合國備案,不會因為時間的流逝而失效。
係中國收回香港的法理依據。
簽"第一收容港"夠係係唔會因為時間的流逝而失效啦!
點解啲英國佬仲唔還錢嘅?

哪裡不遵守了?
請指明好嗎?
中英聯合聲明是為了 中國收回香港而發表的
現在已經收回,當然以基本法為準 

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-3 05:28 PM 發表

傻仔先會做無謂嘅反抗,識時務者搵夠走人
哈哈   漢奸特質   有着數  老母照賣

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-4 11:40 AM 發表

簽"第一收容港"夠係係唔會因為時間的流逝而失效啦!
點解啲英國佬仲唔還錢嘅?
你一知半解。
第一收容港已經在回歸後取消。
欠錢嘅係聯合國難民事務署。
但兩仵事係唔同性質,唔好撈埋嚟講。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-4 15:03 發表
你一知半解。
第一收容港已經在回歸後取消。
欠錢嘅係聯合國難民事務署。
但兩仵事係唔同性質,唔好撈埋嚟講。
講緊嘅係"白紙黑字簽嘅都唔遵守"
條約係香港人簽咩?
啲錢係英國佬出嘅咩?
你都話取消啦!咁點解唔洗還錢就可意取消嘅?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-4 03:47 PM 發表

講緊嘅係"白紙黑字簽嘅都唔遵守"
條約係香港人簽咩?
啲錢係英國佬出嘅咩?
你都話取消啦!咁點解唔洗還錢就可意取消嘅?
你又一知半解。
條約分有期限和無期限。
單方面取消叫毀約。
第一收容港同中英聯合唔同喎。
你成日撈埋嚟講,你唔識分呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-4 15:56 發表
你又一知半解。
條約分有期限和無期限。
單方面取消叫毀約。
第一收容港同中英聯合唔同喎。
你成日撈埋嚟講,你唔識分呀!
錯!
第一收容港條約有期限唔代表條數唔洗還!
中英聯合聲明無期限唔代表兩制凌駕於一國。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-4 04:14 PM 發表

錯!
第一收容港條約有期限唔代表條數唔洗還!
中英聯合聲明無期限唔代表兩制凌駕於一國。
唔係有期限,係取消咗。
中英聯合聲明內容講乜你知唔知?
係屬於邊類條約?
有無期限同淩駕一國有關?你諗出嚟架?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-4 17:06 發表
唔係有期限,係取消咗。
中英聯合聲明內容講乜你知唔知?
係屬於邊類條約?
有無期限同淩駕一國有關?你諗出嚟架?
取消係因爲唔再雖要早第一收容港,但唔該你先解釋點解英國佬簽嘅嘢要香港人俾錢先啦!
簽咗點解可以唔還?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-4 05:13 PM 發表

取消係因爲唔再雖要早第一收容港,但唔該你先解釋點解英國佬簽嘅嘢要香港人俾錢先啦!
簽咗點解可以唔還?
原因就係同今日人大決定香港覺著接受一樣囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]