• 瀏覽: 20,291
  • 回覆: 70
剛新聞報導已知有警察開槍射殺死二名示威者,相信繼後會有更大規模示威,而特朗普更公開支持伊朗平民反對政府,猜猜伊朗會否步埃及.敘利亞後塵

茉莉花種自波斯,
吾愛其幽且為痴。
今代天驕將
香魂長怨美人兒。

美人兒:喻美國
茉莉花原產地自中心在波斯灣,伊朗古稱波斯

《長相思》張耑

聚是緣,散是緣,緣滅依然舊夢存。再修同渡船。
愛也癲,恨也癲,往事何時盡化煙。寄情詩百篇。
引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-12-31 02:39 PM 發表
剛新聞報導已知有警察開槍射殺死二名示威者,相信繼後會有更大規模示威,而特朗普更公開支持伊朗平民反對政府,猜猜伊朗會否步埃及.敘利亞後塵?

茉莉花種自波斯,
吾愛其幽且為痴。
今代天驕將榭萎,
香魂長 ...
侵侵大聲疾呼支持反政府,機會都好高,希望伊朗人民醒覺啦!

謝謝ching!原來茉莉花原產中東波斯,

引用:
原帖由 Sarah1010 於 2017-12-31 04:42 PM 發表

侵侵大聲疾呼支持反政府,機會都好高,希望伊朗人民醒覺啦!

謝謝ching!原來茉莉花原產中東波斯,
所以嘛!如果自己國民唔識諗,往往就係內亂嘅因由。

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2017-12-31 05:24 PM 發表

香魂——現在要接受習近平的再啓蒙才有生存。
咁就要睇人們嘅智慧嘞!

伊朗好多石油

引用:
原帖由 freemind1 於 2017-12-31 06:57 PM 發表
伊朗好多石油
此其一,應該係為咗保護頭馬以色列免被伊朗威脅,用番對付土耳其呢招。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-12-31 06:26 PM 發表

所以嘛!如果自己國民唔識諗,往往就係內亂嘅因由。
失業率有百分之14
通漲又標升。
咁多石油但一般人生活越來越差。
政府的注意力又去哂敘利亞、也門和沙特火併。

很人都知美國以色列想伊朗變天,但伊朗早有防備。
現在伊朗大亂更多係自己的錯。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-12-31 02:39 PM 發表
剛新聞報導已知有警察開槍射殺死二名示威者,相信繼後會有更大規模示威,而特朗普更公開支持伊朗平民反對政府,猜猜伊朗會否步埃及.敘利亞後塵?

茉莉花種自波斯,
吾愛其幽且為痴。
今代天驕將榭萎,
香魂長 ...
如果伊朗政府唔識諗,持續將資源用於和沙特火併,唔理國內嚴重的失業和通漲問題,當然會有機會變敘利亞第二。

美國在2006年已想伊朗變天

也失敗

美國呢幾十年,有邊年冇响中東參與戰爭啊!而家冇咗ISIS,敘利亞又被俄國用軍事對衡冇得發圍。其他大國已經歸順。中東大國中,只有伊朗仲係一力同美國抗衡。咁唔搞伊朗,仲有邊度可搞?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-1 02:00 PM 發表
美國呢幾十年,有邊年冇响中東參與戰爭啊!而家冇咗ISIS,敘利亞又被俄國用軍事對衡冇得發圍。其他大國已經歸順。中東大國中,只有伊朗仲係一力同美國抗衡。咁唔搞伊朗,仲有邊度可搞?
伊朗是美國用嚟制衡中東各大國的棋。
美國用伊朗來令沙特UAE 等國大出血買美國軍備。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2018-1-1 01:41 PM 發表

失業率有百分之14
通漲又標升。
咁多石油但一般人生活越來越差。
政府的注意力又去哂敘利亞、也門和沙特火併。

很人都知美國以色列想伊朗變天,但伊朗早有防備。
現在伊朗大亂更多係自己的錯。
同意,支持,C兄的觀點!!

伊朗是少數的什葉派國家
伊朗人搞亂自己
有甚麼好處呢 ?

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-1-1 05:28 PM 發表
伊朗是少數的什葉派國家
伊朗人搞亂自己
有甚麼好處呢 ?
人類幾千年歷史,只要經濟唔好,人民冇淡好食,民變是常見的事。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]