• 瀏覽: 41,947
  • 回覆: 460
  • 追帖: 3
+51
你都幾搞笑?當日老蔣手上何來原子彈?問美國借?美國會借給運輸隊長嗎?

如果在內戰使用原子彈,在政治上是超白痴決定,等同政治自殺!

用原子彈贏了內戰,一顆原子彈可以死幾十萬人,可能要用上幾顆才有克敵功效,死傷可能過百萬,對內如何面對民眾?受輻射地區如何善後?受輻射民眾如何處理?跟隨老蔣移臺的軍民,亦有親屬在大陸,老蔣對這批下屬又如何交代?對外如何面對國際輿論?杜魯門韓戰時期提出原子彈論,西方輿論一篇嘩然,最後要麥克阿瑟做替死鬼。
老蔣不是聰明人,亦不致如此白痴!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-31 11:08 PM 發表

我再問你一次中國發展核武,是不是為了征服世界?

點解台灣一定為反攻大陸,發展核武呢?

中國有核彈,會唔會用核彈炸台灣?
你應該尊重共産黨,要統一臺灣,手上有原子彈亦棄之不用!
跟你尊重老蔣不選擇用原子彈對付大陸道理一樣!

潮文嗎?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-29 05:15 PM 發表
推翻滿清,結束封建皇權是國民黨!

國民黨抵抗日本侵略,遠征軍幫助亞洲其他國家消滅日本侵略主義,打出國威同時,收回好多西方列強,在中國的特權!
相反,毛澤東實質為中華民族做嗰啲乜嘢呢?帶 ...
那個政治人物不是騙子呀? 毛太祖同劉邦, 朱元璋一類型, 都從最低走到最高, 你認為老實人可以做到?老實人一早番屋企做老婆奴啦, 仲會出來攪攪震

是非顛倒原來可以講到咁

好想知,點解國民黨敗走台灣?

建議樓主直接去搵老毛同老蔣開會。

引用:
原帖由 unoteseven 於 2018-1-9 05:39 發表
好想知,點解國民黨敗走台灣?
好想知,點解共產黨推翻人就的,人地想推翻共產黨就唔得

引用:
原帖由 skytra 於 2018-1-1 12:41 發表
樓主有思覺失調

話台灣唔用原子彈反攻大陸

又一個從青山走出來的神經錯亂來這個胡說八道
咁台灣用左原子彈攻大陸未呀?

我們要尊重當時中國人民既選擇,那麼多人討厭國民政府轉投中共,一定有原因,而且現在中國也一直在進步強大!當有一天中共走向腐敗,絕對支持樓主為人民發聲!

引用:
原帖由 skytra 於 2017-12-29 06:59 PM 發表
想問下樓主

西安事變中, 張學良點解要囚禁介石 ?
我估計係,老蔣本來出盡全力打日本仔,不過因為實力懸殊,成績麻麻,手下嘅兵損失慘重,越打越少,另一面有共產黨係度好似烏蠅咁搞搞鎮,而且有可能越來越坐大,再唔用手上嘅軍隊消滅老毛,再同日本仔糾纏落去就唔夠兵用去勦共,老毛萬一坐大就會影響到老蔣嘅王朝,所以老蔣就一不做二不休,暫停打日本仔,“攘外必先安內”先搞掂老毛,點知張學良係都要打日本仔同佢老竇東北王張作霖報仇,老蔣唔制,咁少帥就兵諫囉。

我冇求證,隨口up咋。隨便插啦。

我對老毛印象都麻麻,做錯事壞事唔少。不過佢建立嘅新中國有今日嘅成績,我都好讚賞。佢嘅功過我俾50/50.  中國As  a whole嚟講,功過我俾80/20

引用:
原帖由 skytra 於 2017-12-29 06:59 PM 發表
想問下樓主

西安事變中, 張學良點解要囚禁介石 ?
樓主唔會答你,因為佢反共反到B左

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]