• 瀏覽: 41,963
  • 回覆: 460
  • 追帖: 3
+51
引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-12-30 03:22 PM 發表
我唔係樓主所講的毛左,不過想以事論事。

清末民初,國內一班熱血青年都希望以新思維救國,如三民主義,德先生、賽先生,但唔掂,政權腐敗,經濟崩塌。及後西方興起社會主義,睇落好吸引,係當時嘅潮流嘢, ...
只要以事論事,客觀了解歷史,就會認為樓主的偏激論點得啖笑。

有甚麼問題?
難道21世紀的今天
我們的目光仍然停留在國界之內?

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2017-12-30 15:52 發表

當時有誰會知道牠是共諜?
除了編造謊言的
現在也沒有人知道

引用:
原帖由 cortet 於 2017-12-31 10:55 AM 發表

只要以事論事,客觀了解歷史,就會認為樓主的偏激論點得啖笑。
C兄!我為大家好咋,俾個心當狗肺!

咪撚以為,歌頌毛澤東,就係愛國愛黨!

返大陸見到領導,唔好講咁多毛澤東,隨時佢情婦,子女都係加拿大,美國,拍錯馬屁一生蟻!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-31 11:54 AM 發表

返大陸見到領導,唔好講咁多毛澤東,隨時佢情婦,子女都係加拿大,美國,拍錯馬屁一生蟻!!
盲目歌頌崇拜毛澤東,只係班極左毛派份子的事,他們亦不會以事論事、客觀了解歷史。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-31 11:54 發表

大多數愛國人士不會盲目歌頌毛澤東

樓主唔使咁激動。
老毛死咗咁耐都唔能夠入土為安,仲要喺度比人變成標本獻世,樓主會唔會釋懷一些?

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2017-12-31 06:10 PM 發表

你地嘅抗日大英雄蔣委員長收咗廖仲愷夫人何香凝一份難得的大禮物【女裝裙】!!!
枉自稱男兒,甘受敵人氣。
不戰送山河,萬世同羞恥 ...
尊重蔣介石,但並不是偶像,無論如何,蔣介石做了一個中國人應該做的,盡力嘗試統一中國,努力為中國訓練科技人才,堅持抵抗日本侵略,就算戰敗,退守台灣,亦都唔會選擇用原子彈,反攻中國!!

相反毛澤東,為了爭奪天下,不擇手段,叫全中國人民,向一個洋人叩頭!
為了爭奪勝利,不介意用原子彈炸自己的國土!
為了打敗政敵,不擇手段,漠視中國的發展需要!
中國的第一次五年計劃,其實係有建樹,但毛澤東一口否定!唔識搞又爭住來做!搞死咗,居然唔肯承認失敗,發動文化大革命,將讀書人全部打成臭老九,年青人上山下鄉,大學停止招生,無恥的吹牛話,自己為中華人民發展作出貢獻!!

鄧小平先至係心中近百年最偉大的人物,但唔會神化鄧公!

就係你呢種人,令我從來冇相信過民主普選,俾你地呢種人,得到政治權利,中國亡得更快!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-31 10:43 PM 發表

尊重蔣介石,但並不是偶像,無論如何,蔣介石做了一個中國人應該做的,盡力嘗試統一中國,努力為中國訓練科技人才,堅持抵抗日本侵略,就算戰敗,退守台灣,亦都唔會選擇用原子彈,反攻中國!!

相反毛澤東,為了爭 ...

張憲義(1943年-),生於廣東省海口市(今屬海南省),擁有中華民國美國雙重國籍,前中華民國陸軍上校與核能物理學家。
曾參與中山科學研究院核武研發,但他隨後被美國人勸誘為內諜,將相關情報交給美軍而被視為叛國者,在1988年在美國中央情報局(CIA)安排下潛逃至美國並取得美國國籍。在美國介入下,台灣核武研發設備被破壞、文件遭銷毀,被迫中止了接近完成的相關研發,功虧一簣。張憲義叛逃事件的追溯期至2000年期滿,已經撤銷通緝。

當時為了對付已擁有核武的中共,在蔣介石總統指示下,以研發核能發電為掩護,中科院秘密進行核武的研發[2],至蔣經國總統及參謀總長郝柏村時代持續進展。張憲義1967年起參與核武研發。於1969年,被選派到美國田納西大學攻讀核子工程,取得碩士博士學位[1][3]。學成回到台灣,進入中科院五所(今行政院原子能委員會核能研究所的前身)。1984年晉升為該所上校副所長[1][3]。自1982年起,被美國中央情報局(CIA)吸收,開始將台灣核武的機密研發資料,偷偷帶出交付美國[4][5][3]
https://zh.wikipedia.org/wiki/張憲義

引用:
原帖由 cortet 於 2017-12-31 10:49 PM 發表

張憲義(1943年-),生於廣東省海口市(今屬海南省),擁有中華民國與美國雙重國籍,前中華民國陸軍上校與核能物理學家。
曾參與中山科學研究院的核武研發,但他隨後被美國人勸誘為內諜,將相關情報交給美 ...
咁證明左就算無論共產黨得到中國政權,或者國民黨得到中國政權,都一定會發展核武!

發展核武,並不一定是為了攻擊,亦都係為防禦,難道你會話,中國發展核武為了征服世界?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-31 10:57 PM 發表

咁證明左就算無論共產黨得到中國政權,或者國民黨得到中國政權,都一定會發展核武!

發展核武,並不一定是為了攻擊,亦都係為防禦,難道你會話,中國發展核武為了征服世界?
轉龍門都無用:-
就算戰敗,退守台灣,亦都唔會選擇用原子彈,反攻中國!!

引用:
原帖由 cortet 於 2017-12-31 11:04 PM 發表

轉龍門都無用:-
就算戰敗,退守台灣,亦都唔會選擇用原子彈,反攻中國!!
我再問你一次中國發展核武,是不是為了征服世界?

點解台灣一定為反攻大陸,發展核武呢?

中國有核彈,會唔會用核彈炸台灣?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]