• 瀏覽: 41,848
  • 回覆: 460
  • 追帖: 3
+51
引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-29 11:10 PM 發表

應該係你瞓撚醒未啊,中共元老毛澤東死後,即刻發動懷仁堂政變,否定了文化大革命,修正主義,變成今日的有特色的社會主義!

你是不是毛左,反對鄧小平改革,復辟毛澤東思想!重新建立一個無產階級社會?
毛有功,亦有過,鄧亦一樣,沒完全完美的人

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-30 12:09 AM 發表

依家同你講毛澤東係騙子,你唔同意?

你同意結束一黨專政,同意無產階級革命,同意工農兵領導?同意讀書人是臭老九,同意年青人應該上山下鄉?

你到底搞清楚咩叫毛左未先!!

老毛功在建國,過在治國。

建國前處在戰爭狀態,千古以來,老孫兵法開宗明義話到明兵不厭詐,不能算騙子,可以視作策略。

建國後由於國家千瘡百孔,百廢待舉,可惜老毛治國能力非常有限,錯咗或做唔到,係能力問題,並非存心行騙。

再者,世上有邊個未講過大話?

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-29 05:51 PM 發表

而家中國成功,原來系因為親歐美,漲知識啦

中共成功係親歐美,蘇聯
美國幫中國訓練唔少人才
蘇聯更唔使講

中國強大的原因係不論乜人只要係人才都會吸納
當然反中的除外,佢哋只有酸葡萄,成日抹黑中國來打J

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-12-30 12:32 AM 發表

建國前處在戰爭狀態,千古以來,老孫兵法開宗明義話到明兵不厭詐,不能算騙子,可以視作策略。

建國後由於國家千瘡百孔,百廢待舉,可惜老毛治國能力非常有限,錯咗或做唔到,係能 ...
老毛建國係事實,有功就難講,當建立共產主義國家時候,中國已經注定冇運行,呢個係歷史證明!!

爭奪天下唔算欺騙,叫做策略,無話可說,只能埋怨人民無知,彭德懷信錯人!
所以我朋友講得啱,相信毛澤東,是會被沮咒!無論是人民或者同志!!

毛澤東一定係全心欺騙人民,想在無產階級錯誤道路上,走下去,因為後期,好多黨內同志,已經反應問題,中間包括彭德懷!!
更無恥,發動文化大革命,摧毀政敵同時,摧毀中國!!

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-12-30 12:32 AM 發表

建國後由於國家千瘡百孔,百廢待舉,可惜老毛治國能力非常有限,錯咗或做唔到,係能 ...
精壁,夠哂專業,毛打仗係人才,治國係庸才,係佢治國二十八年,中華人民共和國人民,未試過好日子,佢只係對共產黨有功,但對中華人民絕對係過,佢死遲D,中國人民捱苦耐D死人多D,正所謂佢雖不殺白人,但白人為而死,但佢絕對唔係騙子,只不過能力有限。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-29 05:51 PM 發表

而家中國成功,原來系因為親歐美,漲知識啦

你又用漲知識呢招呀!
後面加呢三個字就當蠃人呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-30 07:53 AM 發表

你又用漲知識呢招呀!
後面加呢三個字就當蠃人呀!
我幾時有話贏,你吾識中文字???

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-30 08:59 AM 發表

我幾時有話贏,你吾識中文字???
當蠃等於話你蠃,你又漲知識嗱。

歷史有如一面鏡子 ,1894孫文訂定四綱
其中所隱含的價值 ,意即驅除韃虜 ,恢復中華 ,建立民國 ,平均地權

但老蔣又做了嗎 ?他做了什麼呢 ?
押人取供之威權 ,羅織入罪 ,冠匪諜 ,顛覆政府的罪名

被請去調查站喝茶 ,被調查員跟監 ,都是家常便飯
因為家中有關馬克思主義等書籍 ,也就成為入獄的理由 ,又何其荒唐 ?

在”滿城盡帶黃金甲”裡皇帝周潤發
劇終前對謀反失敗的次子周杰倫訓斥:
天地萬物 ,朕賜給你的 ,才是你的 ,朕不給 ,你不能搶

老毛當時面對的可是生死存亡的內戰
為求生存 ,自然無所不用其極

文化大革命是老毛要鬥倒劉少奇
不過是赤裸裸的腥風血雨 ,是披著法律外衣而已

每件歷史事件 ,不能夠去脈絡化的用現在去否定過去
粗暴地割裂歷史脈絡 ,試問世上那位政客 ,能做到言行一致 ?

狂人兄就算能在擂台上挑戰成功 ,但覆巢之下必無完卵

引用:
原帖由 skytra 於 2017-12-29 06:59 PM 發表
想問下樓主

西安事變中, 張學良點解要囚禁介石 ?
因爲張學良是共諜,共諜主動為主子解圍以下犯上,自己被軟禁半個世紀而毛賊東卻做皇帝玩盡天下間的女人。如此蠢的事只有這個一事無成的二世祖共諜才會做。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-30 12:09 AM 發表

又在轉移視線。

引用:

+lu fan
中國在1930年代,由中國國民黨一黨領導的國民政府執政,中國近代史上的“黃金十年”(1927年-1937年)大部分時間正是處于該年代[注 1]。在黃金十年至1941年太平洋戰爭爆發前,國民政府在政治、經濟、基建、文化、教育、社會政策、邊疆民族政策、外交、軍事等項目上皆有一定成就,整體環境為1840年鴉片戰爭以來中國最高水準。

在政治方面,一方面中國各派政治勢力競逐爭鬥,並讓中原大戰與國共內戰等戰事于山東、江西等地持續爆發。但在中國其他地區,以蔣介石為首的中國國民黨逐步建立起了相對穩定鞏固的,由中國國民黨一黨執政的威權統治,同時開啟了中國政治、經濟等發展的新進程。加以日本侵略中國東北地區、華北地區,國無寧日。

中國1937年開始,大日本帝國的軍國主義政府發動全面的侵華戰爭,陸續增兵入侵中國。這場戰爭讓1930年代前幾年以蔣介石及中華民國政府主導的中國經濟現代化努力成為泡沫,所有建設成果幾乎完全消失。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-29 22:11 發表

毛澤東幾時講個精英領導?

毛澤東講嘅係無產階級勞動人民站起來,無產階級革命,工農兵領導,造反有理!

毛澤東講結束一黨專政!

毛澤東講個民主!

你覺得呢啲野正確,我依家話毛澤東係騙子有咩錯? ...
我只是回應你的#8帖
而你的#8帖是回應版友的#7帖
你看看#7、#8
就知道我說甚麼

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-12-29 22:12 發表

毛澤東幾時講個精英領導?

毛澤東講嘅係無產階級勞動人民站起來,無產階級革命,工農兵領導,造反有理!

毛澤東講結束一黨專政!

毛澤東講個民主!

你覺得呢啲野正確,我依家話毛澤東係騙子有咩錯? ...
老毛廿甚麼時候說過結束一黨專政?
老毛也沒有說過中共推翻皇權
只是說中共領導中國人民
結束了長期的半封建半殖民地狀態
推翻了三座大山

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]