• 瀏覽: 9,120
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2018-1-2 07:16 PM 發表

好特別嘅情況?一句好特別,就要一地兩檢,點解唔接受一地一檢?又點解唔喺中國劃一個地方出黎比香港做一地兩檢,執行香港法律?
一地兩檢早有先例,深圳灣口岸就係「中國劃一個地方出黎比香港做一地兩檢,執行香港法律」,多年來一直行之有效,點解而家調返轉就唔得?

引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2017-12-30 02:10 PM 發表
即系立法會夠票就挾硬黎啦。咁究竟仲可以系香港住幾多年?
起高鐵有咩問題?????點解要反對

引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2018-1-2 01:37 PM 發表

你個focus 錯曬。講D論點學曬李飛。依家個問題吾系坐吾坐高鐵,而系在香港地域夾硬執行大陸法律既問題。今天可以九龍站,明天可以油尖旺。
高鐵係長遠香港發展,另外你忘記左只係50年不變,2047後根本唔需要再檢,唔好下下用政治去拖累我地下一代既前景

引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2018-1-2 07:16 PM 發表

好特別嘅情況?一句好特別,就要一地兩檢,點解唔接受一地一檢?又點解唔喺中國劃一個地方出黎比香港做一地兩檢,執行香港法律?
不如咁講,同一個國家,做咩要檢姐,我只係去第二個城市之痲

相信反對高鐵者,其實係好想實行「一國一制」,那麼,就不必為「一地兩檢」,「一地一檢」(兩地兩檢)爭拗?

首先我不知道大家的數據是從何而來,是否真的大部分香港市民支持一地兩檢方案。但所謂的行得正企得正有什麼好怕的想法,我自己認為有點天真,高鐵風波一直不停,真係所有嘢揸正來做?

第二,我認為起高鐵的確是好的,可為香港帶來經濟,方便大家投資旅遊。但香港現今是否真的可承受得起?以房地產為例,大家可問吓地產經紀,有多少內地人來香港買樓?樓上口口聲聲說為下一代著想,現今有多少人買不到樓?普通人成年後工作,要打拼幾十年才能夠上車,究竟是上一代人拖累下一代人的前景還是什麼原因?上一代的人有否聽聽現今年輕人的說話?
高鐵是好,但先搞好香港本土問題先再起高鐵啦,香港暫時頂唔順。

第三,有人說香港只是50年不變,2047後就大家一樣了。大家問心嗰句啦,現今2018年,係咪無變到?

如果咁懷疑,便移民去那些所謂民主國家囉!印尼、菲律賓、泰國、星加坡,我反為欣賞香港平衡參與的制度,有一般市民的心聲,也有商家及專業人士的意見,全民主,咪即係大部分普通人去帶著少部分聰明的人行走,最后結果可想而知。

咁吾該 2047先好變,將這個美好的轉變留番比下一代。哈哈

引用:
原帖由 kan3011 於 2018-1-3 04:36 PM 發表
如果咁懷疑,便移民去那些所謂民主國家囉!印尼、菲律賓、泰國、星加坡,我反為欣賞香港平衡參與的制度,有一般市民的心聲,也有商家及專業人士的意見,全民主,咪即係大部分普通人去帶著少部分聰明的人行走,最后結 ...
如果唔懷疑,你不如移民去北韓啦!無得咁講架嘛,吓吓唔啱聽就話你走啦!

仲有,什麼是聰明人?先不說山外有山人外有人,況且聰明人先為利益著想,個個都搵著數,有多少人真係為香港著想?

我又看不到中國要把香港同化有何益處?每次都是香港有麻煩或自找麻煩,又或挑戰中國的底線,中央才出手。

這幾年我們不務正業,只懂政治紛爭,已經拖慢香港發展,現在應以經濟民生為主,才是對香港最好。

我不是針對任何人,而是以港為家,只想香港好,而如有懷疑,又不是冇選擇,可以去自己認為好的地方,而有信心的,就全力在為香港打拚。

我喜歡香港,亦對中國發展有信心,為何要離開?當然中國有很多缺點,但亦是如此,香港才有優勢,如果沒缺點,香港便只是中國其中一個城市,有何特別?

以前我也信現正那班在說懷疑所謂民主派是為香港好,但這這幾年他們所作所為,根本拖著香港的後腿,不斷爭吵,根本就是害民主派,不值得再相信。

不要盲目去相信、不要盲目去支持,當遇到問題時要思考,覺得奇怪時更要思考。
我不批評大家信任誰,只想說一下 哪些常說不要什麼事都政治化的人,對不起,請大家面對現實,所有事件都是含有政治因素,不要太天真了。
以前我都覺得親中都幾好呀,可以從中攞著數,好似李私煙咁。
現在 我也覺得好。

不要盲目去相信、不要盲目去支持,當遇到問題時要思考,覺得奇怪時更要思考。我絕對同意這幾句說話。香港人是很現實的,不需理是否親中、反中,只要思考是否對香港好便支持,拖香港後腿的便反對。例如一地兩撿、DQ害港議員、修改議事規則等。

可能大家所定義對香港的「好」有所不同啦。

引用:
原帖由 秦二世祖 於 2018-1-2 09:06 PM 發表

一地兩檢早有先例,深圳灣口岸就係「中國劃一個地方出黎比香港做一地兩檢,執行香港法律」,多年來一直行之有效,點解而家調返轉就唔得?
哈哈, 果條友唔敢CHING你啦

引用:
原帖由 Garysit77 於 2017-12-31 01:43 AM 發表

咁你覺得高鐵有咩唔好先?你坐過高鐵嗎?知否高鐵有幾方便!唔好乜事都政治化啦,另外若覺得香港危險,都係勸早啲移民啦!
一地兩儉唔係重點,其實反高鐵都錯哂重點

由遠古到而家嘅數據都顯示高鐵客量不足
入不敷支
越近期條數越差
唔計成本費
淨係每年賺埋都唔夠支出
機鐵咁多人搭飛機多到要開三跑
都係年年蝕錢
更何況係咁多選擇嘅內陸交通

高鐵歸港鐵
高鐵蝕錢即係港鐵要補錢
港鐵要填數就要加價