• 瀏覽: 9,113
  • 回覆: 37
我不明白為何當初起高鐵時不反對,現在基本起完,才有人出來反對呢?當初在香港建高鐵是誰批准的?是否當初在過關安排未確定之前,應該堅決不開始在香港建高鐵?

引用:
原帖由 今天純情的山頭 於 2017-12-29 03:56 PM 發表

因為時機未成熟,要倒大白象工程,倒跨香港,大律師工會
計劃,衝衝一國二制,揾釘子健,陳淑莊,涂謹申.做大事。
不太明白,可否詳細解釋?

其實,當初立法會財委會審議興建高鐵時,泛民已經反對,問了當時的運房局局長鄭汝樺不少問題,並提出「錦上路方案」,但不被政府接受,又有年青人在立法會外衝擊。其後超支追加撥款,泛民也有拉布,這些行動全部以失敗告終,來到最後一步,即將於明年第三季落成通車。

即系立法會夠票就挾硬黎啦。咁究竟仲可以系香港住幾多年?

引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2017-12-30 14:10 發表
即系立法會夠票就挾硬黎啦。咁究竟仲可以系香港住幾多年?
咁驚快走
我反而係因為犯民拖香港後腿
想走

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2017-12-30 06:52 PM 發表

咁驚快走
我反而係因為犯民拖香港後腿
想走
大家理性討論,你覺得泛民如何拖香港後腿?

引用:
原帖由 Garysit77 於 2017-12-31 01:43 AM 發表

咁你覺得高鐵有咩唔好先?你坐過高鐵嗎?知否高鐵有幾方便!唔好乜事都政治化啦,另外若覺得香港危險,都係勸早啲移民啦!
你個focus 錯曬。講D論點學曬李飛。依家個問題吾系坐吾坐高鐵,而系在香港地域夾硬執行大陸法律既問題。今天可以九龍站,明天可以油尖旺。

假設大家立場掉轉,林鄭話唔起高鐵啦,但你地覺得好方便,應該要起。
林鄭叫你唔鐘意就攔屍格路啦,咁你地會覺得如何?

香港人真系好慘,成世做二等公民。殖民地時期系咁,去移民外國又一樣,留番系香港亦一樣。輸曬!

引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2018-1-2 01:37 PM 發表

你個focus 錯曬。講D論點學曬李飛。依家個問題吾系坐吾坐高鐵,而系在香港地域夾硬執行大陸法律既問題。今天可以九龍站,明天可以油尖旺。
你呢啲為攞嚟講囉,根本一地兩檢係好特別嘅情況,大家真係相信將來油尖旺全執行大陸法?

引用:
原帖由 公司肥肥飛滋 於 2018-1-2 01:47 PM 發表
香港人真系好慘,成世做二等公民。殖民地時期系咁,去移民外國又一樣,留番系香港亦一樣。輸曬!
如果你覺得香港嘅居民響中國屬於二等公民,咁我已經冇咩好講。

引用:
原帖由 insiderall 於 2018-1-2 05:15 PM 發表

你呢啲為攞嚟講囉,根本一地兩檢係好特別嘅情況,大家真係相信將來油尖旺全執行大陸法?
好特別嘅情況?一句好特別,就要一地兩檢,點解唔接受一地一檢?又點解唔喺中國劃一個地方出黎比香港做一地兩檢,執行香港法律?

大部分香港市民支持一地兩檢方案,行得正企得正有乜嘢好怕?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]