• 瀏覽: 13,717
  • 回覆: 103

香港戲院一直由四大院線所主導,即UA、MCL、百老匯及嘉禾,近年開始有新面孔加入,其中英皇今年就斥資7000萬元於中環娛樂行開新戲院,新張期間以免收手續費作招徠。英皇集團企業行政主任楊政龍早前就指,免收是鼓勵市場使用服務,「既然我們已省減人手,何必藉手續費而賺取更多呢。」
事實上,早在10年前已經有不少人提出手續費高昂的問題,當時有戲院就指,本地網上購物使用量偏低,日後可因使用量較大而調低收費,但時至今日科技進步、網購量增、票價亦加了不少,但手續費仍沒有取消。而且手續費不是以每筆交易計,而是每一張戲票去計算,以UA為例,12月17日早場於時代廣場的《東方快車謀殺案》戲票只是50元,每張另收手續費10元,等於票價的兩成!

對於手續費的問題,《蘋果》向四大院線作查詢,UA僅表示,「為了應付越來越多的電子購票需求,院商需要找獨立公司負責網上購票系統之日常營運及管理,然而電子購票成本不能納入票價之內,因此我們需要額外收取手續費以作營運補貼。」

在內地有經營戲院蕭定一指出,相關的手續費根本是由戲院自己的營運商收取。翻查資料顯示,Cityline購票通正正就與UA同屬母公司立基集團旗下。蕭定一認為,所謂的手續費沒有需要收,應計算在營運成本內「香港盲係扭曲到咁,因為租金好貴,呢啲野佢地(戲院)唔想付出,就將呢啲成本轉嫁落消費者到。」

他指,自己明年有機會開戲院,但「就算我都會受到好大阻力,話要唔收手續費,我都會比四大家族去抵制我,所以係唔容易嘅。」即時有內地購票網的出現,他亦不看好,「每條院線都會覺得,我做乜要益你個平台」,而院線亦不會開放售票系統,「唔開放佢地售票系統去一啲公開平台的話,呢啲手續費會繼續存在。」

美國克萊姆森大學經濟系副教授及香港中文大學經濟系客座副教授徐家健指,香港競爭小,戲院做獨市生意,誘因不大,反而會認為網上購票「當畀多個服務、為你提供方便。」他指出,這與現時的網購正好相反,網購因競爭大,不同公司會豁免以至提供折扣優惠吸客,但網上買戲票「只要上網買有傻仔畀,就會繼續收。」

至於解決方法,徐家健認為,除非有公司後幾大院線「傾掂數」,補貼相關的費用,才有機會免除手續費,「例如網購生意,佢哋可以做埋戲飛以換取人流。」他笑言,「依家如果係同女朋友睇,真係焗住畀。」

落後的香港

新聞來源連結:
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20171218/57593666

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-19 12:50 PM 發表

香港戲院一直由四大院線所主導,即UA、MCL、百老匯及嘉禾,近年開始有新面孔加入,其中英皇今年就斥資7000萬元於中環 ...
畀條5毛

有人話八達通很方便,底比

教授, 美國有唔少大戲院公司係網上購票都要比手續費。有d你用佢既gift card 網上買票就可免手續費。去揾清楚資料先講野啦

時代退步…… 人手已減少,仲要收手績費,等同EPS 向商戶 同 消費者  搶錢 😂😂

引用:
原帖由 amstrong668 於 2017-12-19 01:16 PM 發表
時代退步…… 人手已減少,仲要收手績費,等同EPS 向商戶 同 消費者  搶錢 😂😂
香港人諗到點收費, 都會去到盡!

中學上經濟堂學過
啲人網上買飛係無彈性的
無時間去戲院買飛就要網上買定先
所以收手續費都係要俾的

細個學嘅經濟理論我估啲生意人無理由唔識

搶錢

香港人食慣免費午餐,免費軟件丶聽歌丶睇戲。
用第三者平台要免費,仲有無人肯開發新平台?

引用:
原帖由 costaricaa 於 2017-12-19 01:13 PM 發表
教授, 美國有唔少大戲院公司係網上購票都要比手續費。有d你用佢既gift card 網上買票就可免手續費。去揾清楚資料先講野啦
咁點解美國人咁做生意呢

引用:
原帖由 hako 於 2017-12-19 01:42 PM 發表
中學上經濟堂學過
啲人網上買飛係無彈性的
無時間去戲院買飛就要網上買定先
所以收手續費都係要俾的

細個學嘅經濟理論我估啲生意人無理由唔識
真人去戲院排隊唔係時間,唔撚係錢呀,opportunity cost都唔止10元啦,受歡迎電影/假期,一早比人買晒啦,唔撚想坐頭3行又唔撚止比多10元咪返屋企睇CCTVB啦

我一年睇超過20次電影,多數網上買,費撚事排隊

香港宜家好多人入場睇戲咩?
其實好多冷門戲唔係咁多人睇,不如免手續費,等班人上網揾戲睇嗰陣㩒下㩒下發覺仲有位,買咗嚟睇好過。

試諗下,如果想睇大片,上網發覺賣晒飛,你直情唔會去排隊買飛啦。

大陸網上買平一半以上

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-12-19 02:09 PM 發表
香港宜家好多人入場睇戲咩?
其實好多冷門戲唔係咁多人睇,不如免手續費,等班人上網揾戲睇嗰陣㩒下㩒下發覺仲有位,買咗嚟睇好過。

試諗下,如果想睇大片,上網發覺賣晒飛,你 ...
旺區星期6日,假期爆滿,唔好話無人睇

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2017-12-19 02:11 PM 發表

旺區星期6日,假期爆滿,唔好話無人睇
你攞星戰比梗係!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]