• 瀏覽: 8,353
  • 回覆: 214
  • 追帖: 3
+8
引用:
原帖由 anti_hkd56 於 2017-12-12 09:17 PM 發表
反中係唯一出路
而家社會上流動力要靠上一代努力,你父母無本事買樓你唔好諗住買到樓,又或者需要賭徒一樣嘅膽量

港經濟活力都花哂響層樓度啦

美國NY, 英國倫敦, 日本東京都無可能有青年可以輕易置業..講出來都ON9
,第三世界可能易D, 大把地

香港前途似咁。

引用:
原帖由 econ567 於 2017-12-12 11:20 PM 發表
年青人最愛選泛民
泛民就偏偏勾結地產環保撚
不斷拉住府起樓 去抬高樓價,
受害的最大就是這班年青人
咪玩啦
夾埋維修商做價呃業主嘅大廈屋苑法團主席係邊一班人多?
辛苦買層樓,未供完仲要俾班契弟屈一舊
挖埋挖埋咁多錢,間唔中派下蛇齋餅粽就當大恩大德?
咁同剃哂啲羊毛,再織返件冷衫俾隻羊著就叫好

依家大環境根本缺乏拼搏誘因,好多人覺得住公屋攞綜援仲好

引用:
原帖由 格蘭度 於 2017-12-12 08:15 PM 發表

趕哂啲無樓嘅出香港,咁置業率咪100%囉
好提意,香港會有九成五毛消失

地慘霸權發言人趙老先生昨日表示,明年樓價預計再升多一成,年青人慢慢追喇

如果18歲就可以置業.相信香港已玩完.仲恐佈過沙士...

其實係惡性循環

而家啲人一畢業就要自己一個住
一畢業唔一個人住就好似係犯罪咁
直接拉高私樓租金
私樓租金升,愈多有能力嘅人買樓收租

由於有別以前以二人或以上家庭租樓
所以2-3人單位近年幾乎絕跡
取而代之係一人單位,所以單位愈賣愈細

私樓租唔起,就湧哂去公屋條隊
公屋上樓需時
令到單身青年18歲就要開始排公屋

租金帶動樓價,令樓價高企
加上辣招,嚴打公屋富戶
令市場求過於供

樓價愈高,又要自己一個住,唯有租樓

香港都唔知咩世界,一面做成個月都買唔到一尺,一面千幾萬樓冇得睇都有過千人排隊等個抽籤機會先有得買。

引用:
原帖由 零死04 於 2017-12-13 12:03 AM 發表
香港都唔知咩世界,一面做成個月都買唔到一尺,一面千幾萬樓冇得睇都有過千人排隊等個抽籤機會先有得買。
不是香港人買不起香港樓, 現實是買得起香港樓才是香港人

引用:
原帖由 格蘭度 於 2017-12-12 10:07 PM 發表
日做兩份工,幾年先夠首期,之後供樓十幾二十年,二十年青春俾哂間屋,拍拖結婚生仔都要押後,咁樣合理咩?
已經兩份full 三年,都係追唔到樓價,我錯?
洗唔洗補貼你生夠一打幫你養埋 包保人口增加一倍 有冇資源呢
從來生存就是能者居之 冇能力的話其後代就唯有接受現實自己去想辦法生存
你所說的不是基本人權

引用:
原帖由 musk 於 2017-12-13 12:46 AM 發表

洗唔洗補貼你生夠一打幫你養埋 包保人口增加一倍 有冇資源呢
從來生存就是能者居之 冇能力的話其後代就唯有接受現實自己去想辦法生存
你所說的不是基本人權
衣食住行
傳宗接代
邊樣違反人權?

現代文明社會都保障唔到市民享有基本要求,咁都唔係政府問題?
我唔係無流汗㗎喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]