• 瀏覽: 8,359
  • 回覆: 214
  • 追帖: 3
+8
引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-12-12 05:32 PM 發表
d人開口埋口都廢青,自己好命上左岸就唔知依家乜野世界,好心啦!

俾你地班諗樣今時今日大學畢業揾到份工兩皮野一個月好未?依家係儲一世都買唔到樓呀!你地果時衰極儲十年錢點都買到啦,係唔係呀!?
...
家下咩世界? 咪就係廢青用選票支持泛民阻礙建屋,以及幫新移民免等七年排公屋囉

票係自己投,瞓街唔好喊

引用:
原帖由 機械佬 於 2017-12-12 06:20 PM 發表

簡直係上下其手

上路攻私樓,用選票支持泛民阻礙覓地

下路佔公屋,用選票支持泛民幫新移民爭取免等七年申請公屋

港人住屋問題完全係自招
一針見血,中心

引用:
原帖由 122003 於 2017-12-12 06:26 PM 發表
人工中位數 $15500
400萬樓 不吃不喝要供21.5年

唔絕望就有鬼,除非你年年升職啦
廢青用選票整死自己,真係唔到佢地唔認廢  

捉晒班環保撚,問題好快解決

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-12-12 04:58 PM 發表
首期連雜費 其他野都講緊50萬起跳.....

係呢筆錢姐...供方面 有其他方法GA
你講緊九成按……但吾係個個可以過倒壓力測試呢……過倒都過餐死

引用:
原帖由 so_b_2004 於 2017-12-12 06:38 PM 發表

你講緊九成按……但吾係個個可以過倒壓力測試呢……過倒都過餐死
係呀 根本事實樓價係過高 個班上晒岸 咪成日話後生個班無用

同bitcoin 一樣,香港樓市只係一個騙局

大家一齊攞綜援住公屋個樓泡即爆!

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2017-12-12 06:09 PM 發表

青年不可能一出來就買到樓

但如果賺到的錢不花在衣食住行都要儲15年以上(事實上衣食住行都要錢)

相信d人寧願去申請公屋都唔會去買樓
咁依個係個人選擇
問題係而家成個社會講到大學生=要買市區私樓, 咁係一個好錯既價值觀..

作為一個業主, 個個人都話要買樓, 我又點會平賣

引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-12-12 05:32 PM 發表
d人開口埋口都廢青,自己好命上左岸就唔知依家乜野世界,好心啦!

俾你地班諗樣今時今日大學畢業揾到份工兩皮野一個月好未?依家係儲一世都買唔到樓呀!你地果時衰極儲十年錢點都買到啦,係唔係呀!?
...
你就講得正確,以前唔駛用電話換電話,因為無得用無得換。以前唔去旅遊,因為難去所以無得去,以前要同家人一起住,因為文化問題所以無得搬。以前唔買名牌,因為運輸問題無得買。所以先可儲到錢做手期,現在咩都有點儲呀!

引用:
原帖由 中頑童 於 2017-12-12 06:40 PM 發表

係呀 根本事實樓價係過高 個班上晒岸 咪成日話後生個班無用
其實我都上左岸……不過我同情現今年青人

香港樓價已經畸形地高....
普通香港市民,
根本無可能置到業.....

引用:
原帖由 so_b_2004 於 2017-12-12 06:51 PM 發表

其實我都上左岸……不過我同情現今年青人
真係唔係唱衰香港  香港政府再係咁 咩都唔理呢...改善效率

肯定有一次亂過比起3年前GA事情發生

林鄭由初初上任講D野到依家 我完全係跌破眼鏡 講同做係兩回事....

無父幹可考慮外父幹,自問小鮮肉,首選獨女既有家底中女。實行來個外家財富大轉移,好過補選選周庭晚晚對住佢幅相打飛機。

引用:
原帖由 問題中年. 於 2017-12-12 07:01 PM 發表
無父幹可考慮外父幹,自問小鮮肉,首選獨女既有家底中女。實行來個外家財富大轉移,好過補選選周庭晚晚對住佢幅相打飛機。
我要游惠精

信無地起樓所以樓價貴都傻嘅

地產鋪間間貼住嗰啲唔係屋?

仲信樓價會因為供應多咗就會跌價嘅簡直係白痴,你有錢喺手會唔會買樓?有樓喺手嘅會唔會蝕賣?地產商有地喺手起樓唔賺到盡?

傻夠未呀

一切都係源自建制派班銀樣為咗銀而取消咗「租務管制條例」開始

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]