• 瀏覽: 24,805
  • 回覆: 219
+2

一張紙巾值幾錢?近日有網民於社交群組「西環變幻時」發貼,指於餐廳自取紙巾後被收取額外費用,大呼「中伏」,更直言不會再光顧該餐廳。

據發貼者表示,當日到西環某餐廳食早餐,由於忘記帶紙巾,便順手拿起放於旁邊座位的紙巾抹鼻水有餐廳侍應隨即走到其身旁,指「姐姐仔,你一個人用4張紙巾咁多」,發貼者即時反駁,澄清自己僅用了3張。

其後當發貼者去付錢時,該餐廳員工指由於食客用了額外紙巾,所以須多收兩元正,直言「個個人都攞咁多我咪蝕本」。發貼者指當時迫不得已才使用餐廳紙巾,怒斥該名員工態度惡劣,直言「唔使錢都唔會再去受氣」。

貼文惹起不少網民討論,有曾光顧該餐廳的網民指,店內貼有告示標明「自取紙巾每張收費一元,當時員工解釋指有人曾拿走一疊紙巾自用,希望藉收費減少浪費。惟不少人仍斥其收費無理,指「一包紙巾都係四蚊」、「佢食水都幾深」。對於這間餐廳的做法,你又撐唔撐呢?

也都係成本要錢...

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171212/bkn-20171212122110624-1212_00822_001.html

附件

bkn-20171212122110624-1212_00822_001_01p.jpg(67.24 KB)

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-12 02:13 PM 發表
自己帶啦嘛!餐廳紙巾唔乾淨
上面咪講左囉,你有無睇內文架

深水埗D茶居,又係乜都有人順手牽羊,牙籤筒呀。。。。

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-12 02:20 PM 發表

有衫架嘛!
我都想講  

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-12 02:20 PM 發表

有衫架嘛!
咁去屎坑開大無帶紙巾呢

唔供應免費紙巾,要就到收錢處買,分2蚊包及4蚊包

完全唔明, 一蚊一張好貴咩? 奴果我只需要一張紙巾, 我情願比一蚊買一張好過四蚊買一包

自取收一蚊。問伙記要唔要收。

引用:
原帖由 a0017189 於 2017-12-12 02:58 PM 發表
完全唔明, 一蚊一張好貴咩? 奴果我只需要一張紙巾, 我情願比一蚊買一張好過四蚊買一包
你問佢攞咪免費囉 做乜自取呢?

有啲餐廳,問到要多兩張紙巾都可以俾你嘅,所以對以上餐廳小去幫襯好了

無紙巾係身,請去報攤或便利店買,而家某d衰香港人,覺得全世界都要好似服侍皇帝咁服侍佢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]