• 瀏覽: 5,369
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 awtay 於 2017-12-9 01:12 AM 發表
今日新聞話林鄭北上,東莞市長話無港資投資,東莞都無今日既發展...

五毛日日踩香港,話大陸點好點好,殘體字點好點好,新港人用殘體字、普通話將香港變大陸點好點好,忘恩負義、恩將仇報,好心學下東莞市長講下人 ...
一睇就知新港人   當年除左 一部分人上去揾平廠之外 絕大多數係上去叫雞   新港人  了解下香港歴史 先吹拉

人地客氣說話,又有傻仔信!
所以街市呀嬸叫聲靚仔,真係會有人飄飄然的。

弱智!

香港人投資東莞可以說平衡互利。東莞得到技術,資金,就業,稅收,人口增加,繁榮地方,而香港老闆就利用了優質的勞動力獲利。

黃+獨係賤種就沒有爭議

引用:
原帖由 awtay 於 2017-12-9 01:12 AM 發表
今日新聞話林鄭北上,東莞市長話無港資投資,東莞都無今日既發展...

五毛日日踩香港,話大陸點好點好,殘體字點好點好,新港人用殘體字、普通話將香港變大陸點好點好,忘恩負義、恩將仇報,好心學下東莞市長講下人 ...
呀樓主,我只問你兩條問題
當年香港人返大陸投資設廠,是為了什麼?
如果唔係比留在香港賺更多錢,香港人返唔返大陸投資?

引用:

都無你份。
畀大陸恩惠嘅一代人都已經係你父輩個代。

新港人最無用。

係呀係呀,
中國可以有今時今日,
全部都係樓主嘅貢獻!

引用:
原帖由 awtay 於 2017-12-9 02:54 PM 發表

你又知無我份?
父輩恩惠過左,所以蝗蟲落黎也文也武將香港變大陸無問題?
果然係忘恩負義恩將仇報既蝗
咁你做過呢咩呀?

引用:
原帖由 awtay 於 2017-12-9 02:54 PM 發表

你又知無我份?
哥仔 你鄉下邊樹呀  湖南定湖北?  我地呢邊 蠻南語系   粵語   客家 同蠻南話  你吾好認親認x 喎! 邊度來邊度走拉  新港人

引用:

你又知無我份?
去人地 地方羅著數 重要叫當地人走    你都算幾鳩!  你吾去倫敦住 叫不烈癲人 走?

引用:
原帖由 awtay 於 2017-12-9 03:21 PM 發表

我做過乜,你呢d忘恩負義既五毛有資格問?

大陸天災人禍,香港人不論貧富捐幾多野上去,每個香港人都相信接濟過好多大陸親戚。

只有忘恩負義恩將仇報既蝗蟲先會話佢唔落黎搶日用品搶奶粉,香港人要食屎
你有捐款畀大陸救災咩?

新港人最鍾意叫人唔好捐,又抗拒大陸。

而家真正香港人十個有7個識普通話。

你唔識咩,咁你就係假港人,扮香港人。

我地以前返大陸畀大陸人當貴賓咁嘅經歷你有無?

我就有啦,真正對內地有貢獻嘅我我地呢種香港人,唔係你地呢人下等人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]