• 瀏覽: 5,471
  • 回覆: 35
+3
2015年美國手機支付的交易額在傳統零售消費的佔比僅為0.2%,中國為0.8%。在美國的各大連鎖超市,基本上看不到消費者用手機進行支付,吃飯、看電影,消費者都是習慣刷卡,甚至在手機打車的新興移動互聯網領域,用戶的手機直接和信用卡綁定,沒有藉助任何第三方支付工具,只有少量用戶會通過Paypal支付。

中國通過手機來進行的第三方支付占交易總量的75%,美國這項數據是20%;

根據高盛報告,中國第三方支付的交易規模從2010年到2016年增長了74倍,從1550億美元到了11.4萬億美元,其中16%都是消費相關的,56%是個人到個人的轉賬。此外,網絡借貸資金總量從2013年到2016年增長了36倍,從40億美元增長到了1560億美元。但是相對中國龐大的金融市場而言,只佔社會融資總量的0.8%。

英國《金融時報》在對比了中美兩國市場研究機構的數據之後,發現 2016 年中國移動支付的市場規模已經接近於美國的 50 倍。

https://www.ft.com/content/00585722-ef42-11e6-930f-061b01e23655

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-12-8 11:33 AM 發表
太多“愛國人士”鼓吹大陸手機點強點勁,實程非如此。

大陸手機佔整體金融交易14%,
美國手機支付佔32%;
非洲肯亞手機支付佔55%;
南韓手機支付佔33%;
瑞典手機支付佔34%;
手機支付比率勝過大陸有大把國家。
開始一標題,內容數據全靠吹。樓主繼續吹啊吹,讓這風吹,世間最弱里,黃絲的數據!

引用:
原帖由 西奴末日 於 2017-12-8 06:17 PM 發表

這就是智障
支付寶只是眾多第三方支付中的一個公司

2015年美國手機支付的交易額在傳統零售消費的佔比僅為0.2%,中國為0.8%。在美國的各大連鎖超市,基本上看不到消費者用手機進行支付,吃飯、看電影, ...
你又錯嗱,愛國人仕是不會智障的,因為不存在有智障可能的相關要素。

方便就得啦

引用:
原帖由 快樂榮 於 2017-12-8 03:28 PM 發表
中國手機支付比起其他國家邊個強大我唔駛知,淨係比香港強大就已經激死班自以為是嘅香港廢青就夠,而家班廢青窮到只剩得張八達通。
做人成日比較好辛苦,自己覺得方便米得羅

引用:
原帖由 x747x 於 2017-12-8 11:20 PM 發表

好多智障都係話內地移動支付盛行,主要原因係偽鈔問題嚴重。

今日學到嘢,原來唔少國家都有好多假嘢。
對我來說,唔洗找💰,網購,美團是我用移動支付既原因

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-12-17 06:01 AM 發表

大陸手機支付技術已 outdated!

Coming Soon To U.S. -- 'Fingo-Pay'  
https://www.youtube.com/watch?v=bwDvUolnf8Y

Forget cash, card or even mobile; how about paying with your finger?
...
你講緊用你僅有嘅緊湊型智商發表嘅“督手指pay”post啊?
難為你囖,為咗反攞個未推廣嘅技術嚟同已經實行好多年嘅技術作對比
最後連用嘅可行性都未得到保證

引用:
原帖由 x747x 於 2017-12-8 11:20 PM 發表

好多智障都係話內地移動支付盛行,主要原因係偽鈔問題嚴重。

今日學到嘢,原來唔少國家都有好多假嘢。
你咁講, 人地個龍門點搬得切?

唔識支付實同微信都費事同佢講,唔明就由得佢唔明。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-12-8 02:46 PM 發表

評比分開信用卡,轉帳戶口,手機支付,三方面。

美國手機支付無連結銀行戶口,可以點過數?原理一樣,手機支付,銀行戶口扣數。
哈哈,美國佬既銀行帳戶有鬼錢,出糧日找完卡數就冇晒,日常消費靠碌卡,手機交易一樣連結信用卡。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-12-18 01:42 AM 發表
難為支付寶打手避談大陸支付寶可行性都未得到保證!
英國已商用, 非洲肯亞手機支付已經實行好多年嘅技術, 大陸支付寶不算好多年嘅技術, 而且大陸支付寶保安漏洞最多!
探知館:英國研「指靜 ...
事實勝於雄辯,我唔講微信支付、支付寶支付有幾好,但至少呢兩種支付方式喺大陸已經係盛行,日本都已經有支付寶,臺灣地區都有支付寶同埋微信支付,相信以後更多國家地區會採用。

咁樣都叫可行性未得到保證,確實真係唔知可行性係你嘅心目中系乜嘢概念。

我冇必要去慫恿你使用呢兩種支付方式。只係覺得你嘅評論搵唔到應有嘅證據與道理去支持。
“難為支付寶打手避談大陸支付寶可行性都未得到保證!”呢一句話真係擘大眼瀨尿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]