• 瀏覽: 87,280
  • 回覆: 13
  • 追帖: 8
+25
篇嘢九唔答八。支付寶係香港有乜咁好用呢?佢又不比八達通方便,又無着數。所以首選仲係八達通。若佢做到好似係中國用咁多方便及着數,就一定會積極用佢。

引用:
原帖由 pong228 於 2017-12-7 07:30 PM 發表

支付寶HK準備雙12優惠
大昌都唔就腳!自己都成日有留意支付寶及微信支付啲Marketing Campaigns。但暫啲嘢唔係唔啱洗就係唔就腳。無偈。純粹店舖買嘢,八達通仲係爽好多。

反而中國版支付寳及微信支付效能強好多。有啲嘢係香港都可以用到而且有好大着數。

引用:
原帖由 pong228 於 2017-12-7 09:59 PM 發表

其實支付寶HK都好多優惠活動,本人真心覺得唔錯的
都可以話多,佢係連續不斷推類似嘢咯。所以唔夠多元化。唔啱我洗無偈。

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2017-12-8 12:28 AM 發表

照你咁講咁唔方便, 咁廢青反來做乜? 人地係公司,由市場決定去留,關班廢青乜撚事??
廢青反來做咩?咁就要向你請教了!

引用:
原帖由 pdub122 於 2017-12-8 06:14 AM 發表

你都幾搞笑 其實係香港唔想開放市場 比八達通壟斷
香港點樣唔想開放市埸?你憑咩咁講?

引用:
原帖由 pdub122 於 2017-12-8 09:58 AM 發表

八達通的支付方式和Apple Pay、Android Pay等同樣是採用NFC的呢?更值得留意的是,香港八達通和日本的IC卡同樣採用FeliCa系統——也就是說Android Pay和Apple Pay已經支援八達通的制式,隨時可以把八達通加進手機 ...
關支付寶或微信支付嗰啲咩事?支付寶及微信支付係廣州及深圳都未取代到交通卡。

引用:
原帖由 qe9263 於 2017-12-8 09:40 AM 發表

八達通最失敗係〈儲值額〉少,
幾多先夠?

唔覺!

引用:
原帖由 純良的藍白貓 於 2017-12-8 11:00 AM 發表

最近開左支付寶a/c,發現佢仲著數過八達通,新用戶仲有$50購物折扣
我一早拎咗啦!跟住啲就全部唔多啱洗!

引用:
原帖由 qe9263 於 2017-12-8 11:48 AM 發表

據我所知最多增值〈8嚿〉,銀行自行增值〈5嚿〉
夾埋都係千三蚊,唔知吾有無錯漏,千三蚊去掃貨少啲咯,
一千幾百多數可以簽卡。若無得簽卡嘅地方一般連支付寶或微信支付都唔會收。

未普及和服務設計唔夠係中國想得週到。

引用:
原帖由 mm170240279 於 2017-12-8 05:11 PM 發表

同意,我亦有寫意見給香港支付寶,
我也說他們一日搞不到綑綁銀行戶口,
根本無意思,因為支付寶想要做的就是無現金社會,
唔可以綁定銀行,即是我還是要做充值,找數等等的過程,
根本無可能發展到無現金社會
仲一樣低能嘢。綁咗百佳易賞錢卡,但都要掃哂兩個QR。咁綁嚟都唔知做乜?都無乜點放便咗。

引用:
原帖由 911usa 於 2017-12-8 07:27 PM 發表

方便到你吾信,銀行戶口直接出入
中國版我都有用,梗知佢啲好嘢!我係講係香港用香港版呀!

引用:
原帖由 audia 於 2017-12-8 08:02 PM 發表

無攞嚟叫G ? 仲話方便。。。
點睇得出佢無用支付寶嚟叫雞?

主題標籤 #李華明
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]