• 瀏覽: 87,260
  • 回覆: 1,293
  • 追帖: 8
+25
微信支付用於小數目支付
支付寶用在於大數目支付多,出了2張飛加拿大機票我也在淘寶飛豬旅行買的!
付上支付寶裡的截圖!

引用:
原帖由 foxhode 於 2017-12-7 07:59 PM 發表
泛民阿頭都跳船
依家啲泛民咁低質素,唔跳船邊到掂!

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2017-12-7 08:53 PM 發表

你啱,香港版支付寶真的不夠大陸版強。
大陸版 香港又用唔到

引用:
原帖由 中輸萬 於 2017-12-7 08:47 PM 發表
我在深圳生活,已習慣用了支付寶,微信支付都有2年了!支付寶都是用於淘寶買嘢,交房租,可轉賑於各大銀行戶口!平時買嘢食歺廳,個人社交纇支付發 ...
馬雲都曾經想追回微信那樣的社交平台,
但最後也放棄了,因為一來微信佔有率已太大,
二來他也開始明白自己根本不是在要"支付"的量,
舉例,微信最初紅是因為他靠其發紅包的功能,
然後再慢慢變成一個支付的功能,
馬雲就說過,與其我做了十單發紅包的支付,
倒不如做十單不同的支付取得的數據更有價值,
當然,我亦認為這是有點找個下台階的說話,
但亦不無其道理,但說到底,如果單是看"支付"方面,
微信真的做得比他廣的,但支付寶的功能卻不單是支付,
他們在做的也不單是這方面,支付寶做的還有理財微貸等,
我相信他們掌握的數據亦比騰訊多的,
最起碼我不覺微信有什麼B2B的成績做過,
但阿里一開始已是做這方面的生意,
所以兩者打後的發展應會有更大的分別

引用:
原帖由 chilawytk 於 2017-12-7 06:01 PM 發表
李華明都愛國 ? 是否青山走犯 ?
佢同林鄭係同一顆的

引用:
原帖由 trollismyjob 於 2017-12-7 09:00 PM 發表
世界所有人都知道 , 中國係一個邪惡國家 , 所以我已經永遠 blacklist 咗所有邪惡支那人同埋支那產品

我同世界絕大部分人一樣,永遠唔用任何中國嘢,所有嘢都係用美國同日本嘢

例如goo ...
你知唔知自己講緊乜?

會説人話了

李華明已經晌普選一事同民主黨有分歧,少見嘅理性犯民人士

引用:
原帖由 trollismyjob 於 2017-12-7 09:00 PM 發表
世界所有人都知道 , 中國係一個邪惡國家 , 所以我已經永遠 blacklist 咗所有邪惡支那人同埋支那產品

我同世界絕大部分人一樣,永遠唔用任何中國嘢,所有嘢都係用美國同日本嘢

例如goo ...
請問你用乜水沖涼?餐餐食和牛?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]