註冊 登入

[本地新聞] 網民熱話:你站在橋下丟煙頭 食環就在樓上看你

網民熱話:你站在橋下丟煙頭 食環就在樓上看你 E-mail 此主題給朋友

可能是本港最多人見證的垃圾蟲影片今日流出!一名貌似藝人馬國明的中年男子,日前神態自若站在柴灣街市行人天橋下的路旁吸煙,而他亦準備吸完最後一口煙後,就將煙蒂掉在地上。可惜橋上兩個穿茖謇A的食環職員早已鎖定目標,當他犯罪時上前檢控。而更證據確鑿的是,站在食環職員旁邊的街坊亦以第三身視角,將這次執法行動記錄下來。

該段直擊食環執法的影片,今日(4日)上載於「巴打絲打 Facebook Club」,兩名穿茖謇A的食環職員一直目不轉睛看蚞穭U,原來他們已對橋下一個正在吸煙的男子虎視眈眈,他們在橋上觀察長達逾一分鐘。就在中年男子用腳踩熄煙蒂前一刻,橋上的二人隨即衝落橋配合橋下其他的執法人員,上前檢控男子。仍未知早已有人守株待兔的「柴灣馬明」,最終乖乖將身份證交出。而整個由守株待兔的檢控過程,原來更一早已被路人拍下,其後更放到網上。

為咗$1500可以去到幾盡?
https://www.youtube.com/watch?v=1GDIeQeeF6k

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171204/bkn-20171204120254829-1204_00822_001.html進入香討影片區

事情到如今唯有扮內地人 唔知香港法例

食環無做錯, 檢控要證據. 
睇TBB型事偵輯檔案到係咁. Action

回覆 引用 TOP

咁如果佢唔揼煙頭落地,佢唔會被罰稼。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
食環d 友最陰濕,又唔敢出中環捉人,淨係識恰d 街坊,阿婆

熱門搜尋: 抽脂 fitness facial
佢好合作, 應該係男絲. 
黃絲通常會發晒爛渣, 吊晒老母. 

中環D人通常不會亂抛垃圾, 所以先少拉到.
引用:
原帖由 姥豬 於 2017-12-7 12:01 AM 發表

食環d 友最陰濕,又唔敢出中環捉人,淨係識恰d 街坊,阿婆

食環署做得好,要讚。

樓主講「為咗$1500可以去到幾盡亅,佢知唔知自己講緊乜?

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2017-12-7 12:00 AM 發表

咁如果佢唔揼煙頭落地,佢唔會被罰稼。
Poor hk ppl

回覆 引用 TOP

真正岸男!比我發揮隱藏多年爆炸力九秒九走喇!企定定等收罰款

為左1500, 真係去到咁盡.
引用:
原帖由 holo3 於 2017-12-7 12:23 AM 發表

真正岸男!比我發揮隱藏多年爆炸力九秒九走喇!企定定等收罰款

引用:
原帖由 Peter_H 於 2017-12-6 11:53 PM 發表

事情到如今唯有扮內地人 唔知香港法例
香港政府庫房水浸,志在嗰1500?

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-12-7 12:26 AM 發表

為左1500, 真係去到咁盡.

何謂為咗$1500, 可以去到盡呢?😂 好有語病

回覆 引用 TOP

罰囉!做咩唧?千五蚊咪當賭場波、叫次雞、影乜9喎?

熱門搜尋: education 補習社 浸大持續進修學院 英語課程 日本留學 dse
我年青時幾乎朝朝4、5點都入馬場睇晨操,即使大學時期有段時間住大學宿舍,都星期六、日及非上課日去睇

天叔唔係美國留學?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。