• 瀏覽: 29,779
  • 回覆: 401
  • 追帖: 4
+9
1000幾百猶如垃圾
審計處同消委會會唔會查呢

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2017-12-6 09:00 AM 發表

我都建議不如修到紅磡就算了,唔好過海了,唔係分分鐘條海底隧道又乜叉乜叉問題再加多一百億!
支持,一係超左幾多就skip一兩個站或者減少站頭出入口,慳返啲

引用:
原帖由 leoandmay 於 2017-12-6 09:41 AM 發表

拉布目得就是不想批撥款
最終通過係建制派一意孤行強行通過
唔緊要。泛民咁把炮咪唔好批。等成個九龍城區無得搭。

超支無問題架,可能五毛唔洗交稅,唔關佢事囉!

香港地官商勾結,係咁既啦!

多多都無問題,最緊要威!

引用:
原帖由 MYWAY 於 2017-12-6 09:43 AM 發表
1000幾百猶如垃圾
審計處同消委會會唔會查呢
不如叫審計查港台先吧。每年十幾廿億0收視。但沙中超支幾百億都仲起碼幾廿萬人搭。

幾時都話要實施用者自付,我唔用仲乜要我夾錢?高鐵,港澳我又唔用,子女教育又唔洗,仲乜要我貼班學生,真係好唔公平

引用:
原帖由 denniscwip 於 2017-12-6 09:50 AM 發表

不如叫審計查港台先吧。每年十幾廿億0收視。但沙中超支幾百億都仲起碼幾廿萬人搭。
唔使叫啦下

最大問題係無做前期評估
project management就係要評估下工程難道,預計施工及完工日期,人力同器械資源等等
建築工人加人工係因為同期太多工程,工人供不應求
而掘地前無做地質碪探,一鑽到岩石就要加價同延期
古蹟仲攪笑,港英政府已經有埋報告(沙中線原本係港英政府已經有研究)

港珠澳大橋無做好地質研究,人工島出事,超支就一定

又唔見玫瑰園計劃超支同延期,仲要因為當時中方嫌貴而cut走兩條下層行車線同兩條鐵路路軌

以上機建同高鐵我認同應該起,但錢就唔應該用咁多

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-12-6 08:53 AM 發表

真係有啲無底深潭咁,我就支持泛民議員動議即時停左佢,唔好再搞喇,還原返條路俾人用啦,整路整左N年
還原都要科水架!你唔科水,我就好似裝修佬咁,即時停工,爛攤子你就慢慢受啦!

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-12-6 09:42 AM 發表

都好,學樓上ching講,唔好起過海段住,到時唔夠錢就cut左呢截算數
算吧.....你覺得政府同建制派會咁做?
上次建制派強行通過撥款,因為政府走出來大大聲說"依家停左還原比起繼續起仲貴"
你話停左過海,只怕政府又大大聲話唔起過海段經濟效率大減。
最終建制派咪又黎過強行通過撥款

上次田少先話要為該工程封頂論,依家咪又係死狗一條

又一大白象工程
而家沙田去鑽石山 馬頭圍 紅磡 及中環都有巴士可以直接到達
沙中線即使通車亦根本唔會吸引乘客改搭

引用:
原帖由 笑看人心 於 2017-12-6 09:53 AM 發表

還原都要科水架!你唔科水,我就好似裝修佬咁,即時停工,爛攤子你就慢慢受啦!
但求封住佢唔漏水果啲就算,點計都平過起埋佢,挖左個洞又可以做地下街增加收入,啱晒香港人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]