• 瀏覽: 29,744
  • 回覆: 401
  • 追帖: 4
+9
引用:
原帖由 leoandmay 於 2017-12-6 10:53 AM 發表

支持發展就要不理對與錯同不封頂,繼續用公帑補貼
如果你這樣所謂不理對與錯支持,我必定反對
其實在議會中有幾多個人,真真正正去為監察政府而出聲。我淨系見到一班廢物喺度做馬騮戲。這些叫做有用的監察政府嗎?

你這個高道德高地都好高喎。

so crazy

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2017-12-6 08:38 AM 發表
建築工人竟然可以年年有10-20%加薪幅度, 遠遠超過正常市場水平, 更大幅拋離文職人員薪金, 明益承建商、材料供應商同班「吸血判頭 」!!!!!
建議你條黑頭去做地盤

其實一個工程會超支同延期係有好多因素影響既
我既睇法係因為依個工程涉及工程範圍太大,而家因為有好多係繁忙路段
再加上地底挖掘同埋要舖設海底隊道,基本上有太多不可預計既情況出現
例如:地底挖掘工程挖到有文物或者地底狀況有問題要作評估
其實工程既難度係十分之大,所以係基本初步估算下,係會出現超支同延期係不可避免

但另一個問題就係到底會超幾多

沙田人負責找數呀

跳出香港看看!971億可以造到很勁的工程了。

引用:
原帖由 hinfan 於 2017-12-6 10:58 AM 發表

其實在議會中有幾多個人,真真正正去為監察政府而出聲。我淨系見到一班廢物喺度做馬騮戲。這些叫做有用的監察政府嗎?

你這個高道德高地都好高喎。
同意,但不等於就要無限期支持超支撥款
何況報告列出超支原因,好多都是不關拉布既事
次次入哂拉布事,港鐵同政府說到無責任

咁究竟邊個高道德高地在先

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2017-12-6 08:38 AM 發表
建築工人竟然可以年年有10-20%加薪幅度, 遠遠超過正常市場水平, 更大幅拋離文職人員薪金, 明益承建商、材料供應商同班「吸血判頭 」!!!!!
傻仔,做過工程都知管理成本高到嚇死人,就係你講嘅文職,材料供應商就連馬會嘅工程都係利益輸送,了解下先吠啦!

五毛話因為有拉布,
所以升幾多佰億都系合理的?
蓮塘工程未拉前又咪升佰幾億.
問都唔比問,重要繞過工務小組,

直上財委會硬批撥款。
除左拉布可以點阻止?
遲d無拉布,承建商追加要幾多批幾多,批到無為止

拉布肯定令造價成本多左係事實,你人工都多左啦,但係咪佔大部份,當然未必係

美金泛民正仆街! 累香港人輸唔少錢!

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2017-12-6 09:08 AM 發表

你知嗎? 政府目的係要養住班工人啊...............
香港人家下真好似俾人綁嚮樹「強X」咁.............
講到地盤咁鬼好做 叫埋你老婆仔女 一齊做

怕乜,未計外滙儲備,本身仲有萬幾億肥豬肉

引用:
原帖由 wasana 於 2017-12-6 08:59 AM 發表
本未倒置?
泛民有正面去面對問題?
發現古績,及其他未能預見的建築問題。
如果真是承建商錯誤引致超資,泛民也應要求政府先付款後追討。每一遲天完工,所受影響居民及商戶的損失,政府財務上的損失。泛民有照顧 ...
泛民除左拉布, 反呢個反果個。 有幾時係真正會討論香港嘅事務啦。 早幾年佢地用隊梁震英嘅精力 加加埋埋都吾知白出左幾多錢人工lu.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]