• 瀏覽: 5,452
  • 回覆: 32
依家普教中都係得中文用普通話,其它科都係用廣東話教學,其實係咪應該全面用普通話教育,全校只准講普通話同英文,有人講廣東話就要互相告發,老師都不例外,好似好多國際學校咁樣,其實ok。
Ps:鼓勵埋學生寫簡體字,增加通識答題速度

最好中英文並舉
不能講流利國語無法再全國通行
講好英文 也可以暢行世界
所以最好中英文並舉
當地母語一般從小跟從祖父母,與父母都自然而然的學會

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-12-2 02:08 AM 發表
依家普教中都係得中文用普通話,其它科都係用廣東話教學,其實係咪應該全面用普通話教育,全校只准講普通話同英文,有人講廣東話就要互相告發,老師都不例外,好似好多國際學校咁樣,其實ok。
Ps:鼓勵埋學生寫簡體字 ...
點解要咁做?

二分法無必要性 ,選擇由人最好

張學友讀書時期 ,未學過普通話
國內一樣稱之為……..歌神

1.現在並非所有學校
  都用普教中
2.小弟認為
  普教中  
  有助提升中文水平

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-12-2 09:28 AM 發表
1.現在並非所有學校
都用普教中
2.小弟認為
普教中
有助提升中文水平
我個仔讀小學升4年班時,一級有5班,其中兩班普教中,發申請表畀家長填,有興趣既可以申請……

結果爆晒額,最後以成績決定,呢兩班變左精英班……身體最誠實

留意下北區 大埔區就知
唔使普教中

班學生本身都係講普通話

南侵進行中

當然仲有南亞兵團係屯元天

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-12-2 10:29 AM 發表

我個仔讀小學升4年班時,一級有5班,其中兩班普教中,發申請表畀家長填,有興趣既可以申請……

結果爆晒額,最後以成績決定,呢兩班變左精英班……身體最誠實
基本上很多小學都係一樣,成績好的普通話教學,差的用廣東話。

語言的作用不僅是用來和人溝通, 還有思想和文化傳承的功用
粵語的文化內涵比普通話高, 歷史又比它長, 我認識不少上海人, 他們不僅保留上海話, 還學粵語, 目的就是擴闊自己的視野和文化修養

引用:
原帖由 and 於 2017-12-2 12:20 PM 發表
粵語的文化內涵比普通話高, 歷史又比它長, 我認識不少上海人, 他們不僅保留上海話, 還學粵語, 目的就是擴闊自己的視野和文化修養
唔好玩啦,在呢個火星文泛濫既年代,好多人,尤其是年青人,連發音都未讀正,滿口懶音,中英日混雜,講文化傳承?

引用:
原帖由 and 於 2017-12-2 12:20 PM 發表
香港人講既粵語正宗嗎?

引用:
原帖由 西奴末日 於 2017-12-2 03:29 AM 發表
最好中英文並舉
不能講流利國語無法再全國通行
講好英文 也可以暢行世界
所以最好中英文並舉
當地母語一般從小跟從祖父母,與父母都自然而然的學會
當然

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-12-2 12:52 PM 發表

唔好玩啦,在呢個火星文泛濫既年代,好多人,尤其是年青人,連發音都未讀正,滿口懶音,中英日混雜,講文化傳承?
冇錯,所以咪應該全面用普通話教育,只准講普通話同英文,既然你話廣東話冇文化。

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-12-2 02:12 PM 發表

冇錯,所以咪應該全面用普通話教育,只准講普通話同英文,既然你話廣東話冇文化。
這就是腦殘黃絲喜歡用兩分法來看待的謬誤
什麼真普選
什麼只學國語英語不學粵語
麻煩腦殘們
有點開放性思維好嗎

就拿選舉模式來說各個國家也都不一樣、
何來真假普選
智障

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-12-2 02:08 AM 發表
Ps:鼓勵埋學生寫簡體字 ...
好建議!
小朋友喜歡寫簡體字不喜歡繁體字!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]