• 瀏覽: 34,693
  • 回覆: 665
+25
引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 12:37 PM 發表

法律通過咗,但條文內容未通過呀。
你啲乜野邏輯嚟架。
你做乜又係基本法加料呀?你有權解釋基本法呀?
(全國人民代表大會常務委員會 {必定要/必須要/已}授權香港特別行政區法院)
法律嗎就係通知人大可以授權呢個動作/行動/行為囉.
你唔係想講人大授權俾香港做某件事係唔使有法律/憲法的限制/約束掛.

講D野咁閃閃縮縮架.
咁你係講乜呀.
你係想確定還是否定 : 全國人民代表大會常務委員會 {必定要/必須要/已}授權香港特別行政區法院丫.

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 12:25 PM 發表

我冇講加入付件三問題?
你肯定?
我講咗好多次。
你睇咗再講啦!
你哋不斷東拉西扯咪扯到咁遠囉
你有講附件三,同你提出個理據系完全無關咯

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-9 12:42 PM 發表

你有講附件三,同你提出個理據系完全無關咯
哈哈,點解成日用呢啲遮醜呢!
點無關呢?
你都講唔出咪叫兜囉。

條法例係通過左人大有授權的權,唔係話人大已授權呀。

其實你識唔識中文架。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 12:53 PM 發表

哈哈,點解成日用呢啲遮醜呢!
點無關呢?
你都講唔出咪叫兜囉。
你個理據系,授權審理案件有權解釋,而家系討論加入附件三的條文,有咩關係

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-9 01:14 PM 發表

你個理據系,授權審理案件有權解釋,而家系討論加入附件三的條文,有咩關係
証明你冇睇人講野。和對基本法無知。
能加入係付件三嘅國內法律係有一定嘅規範,其中一樣係關於乎特區自治範圍的介定。
當中有關嘅法例就係現在討論緊嘅這一條。
乜原來你一直都唔知架。
這一條係有關和十分重要。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 05:15 PM 發表

証明你冇睇人講野。和對基本法無知。
能加入係付件三嘅國內法律係有一定嘅規範,其中一樣係關於乎特區自治範圍的介定。
當中有關嘅法例就係現在討論緊嘅這一條。
乜原來你一直都唔知架。 ...
加入附件三系甚麼,同有權解釋,同可以決定的,都系中國全國人大委員會

我係支持嘅!

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-9 06:10 PM 發表

加入附件三系甚麼,同有權解釋,同可以決定的,都系中國全國人大委員會
解釋唔會變咗另一樣出嚟。
未解釋前的法律是否無效?
你邏輯上犯了重大錯誤。
加係付件三有關嘅重要基本法係邊幾條?
你唔知又學乜人討論呢?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 07:43 PM 發表

解釋唔會變咗另一樣出嚟。
未解釋前的法律是否無效?
你邏輯上犯了重大錯誤。
加係付件三有關嘅重要基本法係邊幾條?
你唔知又學乜人討論呢?
邏輯米系,基本法權力系中國全國人大委員會賦予,所有基本法的條文,中國全國人大委員會有權去決定,你吾知道啊,

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-9 08:10 PM 發表

邏輯米系,基本法權力系中國全國人大委員會賦予,所有基本法的條文,中國全國人大委員會有權去決定,你吾知道啊,
基本法權力系中國全國人大委員會賦予。
和基本法有沒有效力是兩件事。
你混淆咗?
香港現行法律係由立法會立法,咁香港法律有沒有效?
立法會全體議員是否不用遵守所定法律?
邊個立法,邊個有權修定。同法律效力無關。
所有香港法律的條文,立法會有權去決定,立法,通過。
所以唔使理香港法律。
你啲乜野邏輯,笑係遮唔到醜。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-9 06:10 PM 發表

笑乜吖,你根本就唔識法律,亦唔清楚基本法,國安法。
你都係唔識架嗱。
國安法係加吾到入基本法中。
原因如下,
1    國安法公佈草案時,內地和香港政府已清楚表明國安法不適用於香港。
《國安法》不屬《基本法》附件三內適用於香港的全國性法律,《國安法》不適用於本港。
2    基本法第十八條又規定,列於附件三的法律,限於有關下述3個範疇的法律:國防;外交;及《基本法》規定不屬於香港自治範圍的法律。
歸屬香港自治範圍的是不能加入付件三。
而國安法11個領域分類中有7項是歸屬香港自治範圍
經濟、文化、社會、科技、信息、生態、資源、
所以《國安法》是不屬於《基本法》附件三內適用於香港的全國性法律。
3    國安法是框架性法律,沒有實則執法的可行性。
國安法沒有詳細條文,罪名和罰則。並不是法庭可用來審查案件和定罪的一般性刑法。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 08:35 PM 發表

基本法權力系中國全國人大委員會賦予。
和基本法有沒有效力是兩件事。
你混淆咗?
香港現行法律係由立法會立法,咁香港法律有沒有效?
立法會全體議員是否不用遵守所定法律?
邊個立法,邊個有權修定。同法 ...
閣下已經有邏輯上搞錯,你知道立法會議員點黎架,你又知道甚麼是DQ,你認真好好笑,越兜,越證明你吾識

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 08:54 PM 發表

笑乜吖,你根本就唔識法律,亦唔清楚基本法,國安法。
你都係唔識架嗱。
國安法係加吾到入基本法中。
原因如下,
1    國安法公佈草案時,內地和香港政府已清楚表明國安法不適用於香港。
《國安法 ...
重新一次,草案內容話吾適合,同如果中國全國人大委員會宣布國安法可以加入附件三,系完全沒關係,因為,中國全國人大委員會,系中國最高權力機構,呢點,吾洗拗,因為,就算系基本法,中國全國人大委員會都有權去改,呢點無可否認,你所有論點,脆弱到一個點

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-9 08:54 PM 發表

2    基本法第十八條又規定,列於附件三的法律,限於有關下述3個範疇的法律:國防;外交;及《基本法》規定不屬於香港自治範圍的法律。
歸屬香港自治範圍的是不能加入付件三。
而國安法11個領域分類中有7項是歸屬香港自治範圍
經濟、文化、社會、科技、信息、生態、資源、
所以《國安法》是不屬於《基本法》附件三內適用於香港的全國性法律。
即係有4個領域分類/4項不是歸屬香港自治範圍啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]