• 瀏覽: 5,926
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+5
【on.cc東網專訊】有組織今天(24日)到葵青區一所中學派發傳單,並聲援早前於活動上展示「香港獨立」相片的中學生,惟校外有持相反意見的團體在場,雙方一度爆發罵戰。

早前有中學生出席活動與政府官員合照時展示港獨標語,其後遭校方警告。組織「學生動源」及「香港民族陣線」約10人到該校請願,部分請願人士身穿校服,並要求校方道歉,認為校方做法無理,因為學生擁有言論及表達自由。

然而,持相反意見的珍惜群組,逾20人一早到達現場支持校方,並反對有人煽動港獨,最終雙方爆發罵戰。校方最終改為安排後門予該校學生放學,而現場亦有警方分隔兩邊示威者。

請願團體於傍晚6時15分離開。學生動源召集人鍾先生認為行動失敗,因為校方未有正視其訴求作出道歉,而且未能見到涉事學生;惟他表示,不排除日後再到該校表達訴求,亦明言未來會到不同學校宣傳港獨信息。
---
得果10人學人攪事

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/校園又鬧港獨風波-正反團體爆罵戰-100243961.html

學校唔駛怕

2邊做SHOW 結果搞到學生

Call晒馬都係得10人

警方應該到場登記晒佢哋身分證啦

引用:
原帖由 Keydunker 於 2017-11-24 07:37 PM 發表
Call晒馬都係得10人
在場有不少便衣警察, 擺明等証據機會拉人!
https://www.youtube.com/watch?v=oH6r1_OmS9Y

引用:
原帖由 丁老闆 於 2017-11-24 07:48 PM 發表
警方應該到場登記晒佢哋身分證啦
應該咁做!

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2017-11-24 08:01 PM 發表

應該咁做!
再交比入境處,以後唔可以返大陸

引用:
原帖由 丁老闆 於 2017-11-24 08:02 PM 發表

再交比入境處,以後唔可以返大陸
依家有面容辨別,好易起底,過關個時有哂紀錄 !

若十人…………好疊馬好多人支持呀!

引用:
原帖由 sohotabc 於 2017-11-24 08:18 PM 發表

出咗境唔可以入返香港境得唔得?
我都正想咁講,反正佢哋要搞港獨,即係危害國家安全,好正常都唔比入境,想再入境就要宣誓同唱國歌先

好彩老鼠屎都吾係太多,10幾粒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]