• 瀏覽: 21,947
  • 回覆: 174
+7
引用:
原帖由 sosoluck 於 2017-11-24 08:02 PM 發表
的士無500蚊找,又無豪子尾數找,點解咁多人覺得係啱?的士係自僱人士做生意,乘客係客人,你要做生意揾食,唔係應該預備足夠散紙找續咩,唔想有咁多散紙找續就引入電子收費。
你講埋咁嘅嘢因住比人打!

試過上車話五百蚊紙,的士大佬話好大張咩。

Xxxx

其實五百蚊應該都找贖得到,問題系一個系咁兩個又系,咁咪要幾千蚊散紙返工?加上佢去帶埋個仔返學校先返轉頭,人地揸車揾食架大姐,唔落百份百正常啦!

引用:
原帖由 Driveffun 於 2017-11-24 07:43 PM 發表
法例太滯後,現今五百蚊仲叫大紙,一仟蚊冇得找較合理
五百蚊咁少數目 下次擺低唔洗找啦!

自己搭的士如果得大牛一上車會同司機講,好多都會有,就算無,都會諗辦法拆,自從科技發達,越來越多人只會網絡公審,唔識檢討自己有無問題先

題外話,見幾位師兄講問電子支付,個人認為香港的士司機一定會反對,因為無人想報稅

引用:
原帖由 ONZ... 於 2017-11-24 08:13 PM 發表

連續幾條友比500咁點 咪on9 試下拎500搭紅van睇下會唔會比人屌到反轉

乘客都有佢自己既責任
佢地話乜能野責任,條命係我既,救人係你既責任

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2017-11-25 04:12 AM 發表

要理解下先,人地餐揾餐食餐餐清,邊有你地大把身家唔等錢開飲吖!
你都有道理,但香港的士佬好阻個地球轉咯!

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2017-11-25 02:15 AM 發表

乜香港坐Uber,乘客同司機直接交收車費嘅咩?
衝出嚟柒之前,就睇下人地討論緊咩先

成身除左張500,連埋個仔,加埋幾十都無,八達通又無。真係---係咪玩野?

唔通嘔比

小事化大

的士質例規定司機只需備有少量硬幣及紙幣,總值好似百零左右

我都試過搭的士俾到落車500蚊,我話無散紙,個司機話無得找,最尾咪一樣有得找返比我!

港女只會指人地唔啱,自己自私、欠缺法律常識。其實司機只是正常做法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]