• 瀏覽: 38,445
  • 回覆: 164
  • 追帖: 5
+3
豬肉佬都可以為國家作出貢獻  

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2017-11-24 10:00 AM 發表
毒果話無前景?得啖笑,有錢賺仲想點
毒果記者可能得人3份1人工

想問毒蘋果日報記者,一個投身做豬肉佬,期望有嘜前景?

引用:
原帖由 lindinwu 於 2017-11-24 11:50 AM 發表
毒果踩盡香港每一個行業,
居心如何?
有邊個行業係畀毒果推崇嘅
真係有
其實毒果真係幾矛盾
真係壞腦,要睇少D。
一時講前景   一時講「開心到唔想放工」

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27074952&page=19#pid471309948

為自己夢想奮鬥,將之實現,聽上很浪漫,奈何在香港這個現實的社會,不惜一切去追夢卻是一件很奢侈的事。有外國留學的後生仔無懼外界目光和期望,毅然放棄繼續升讀大學的機會,回香港追夢,當一個小小的巴士司機。夢想得以成真,除了多得自己的堅持和努力外,也多得一對願意放手、無條件支持的父母。

今年22歲的容靖恒(Cedric),一直在香港讀書,但升中後成績平平。中四那年,學校老師鼓勵他來個gap year,到匈牙利交流一年見識一下,之後再繼續回港升讀中五。交流期間,Cedric希望到美國繼續升學,和父母商量後就開始了他的留學生涯。在美國西雅圖浸了4年鹹水,去年他完成高中及副學位課程後,湊巧有事回港,就決定不升讀大學,留低實現自己的童年夢想,當一個巴士司機。然而,當時車牌還未滿三年期,未達車長基本入職要求,不能投考,他就先做了一年客戶服務員,「其實將來有計劃讀上去,書幾時都可以讀。這個年代,26、27歲才大學畢業都很平常吧,但夢應該趁年輕去追。」

又誇大數字誤人子弟入行

引用:
原帖由 南華迷 於 2017-11-24 01:55 PM 發表
豬肉佬都可以為國家作出貢獻  
就算係一條底褲一張廁紙都有它本身嘅作用

已經成為肉檔老世。自負盈虧。不就是一項成就泥咩?好多人係咁講果喎。唔係好多人成朝到晚話,打工不出頭。又受氣。老世唔同了。多勞多得。老世嘅也。賺多一蚊就袋多一蚊吖嘛!

有幾多人30做老闆?
ok咖啦,求d 咩啫

睇唔到,咪唔好做囉,又無人迫你做。
除非你係低能
引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-11-24 08:13 AM 發表
【廚訪】由朝四晚七學徒做起 30歲豬肉檔老闆:看不到這行前景

30歲「三陽泰肉食公司」老闆佘維晉(阿晉)說:「有人問,你這樣年輕,樣子又不是差,為甚麼你會入行賣豬肉呢?我說賣豬肉沒甚麼失禮,不要這 ...

Dllm,毒果的人渣記者,就黎雞識生蛋既都做到新聞出黎

老闆仲想點前景??

開間大公司, 包晒全港既劏豬泥做, 上埋市

成立工會, 要注冊先可以劏豬

建立劏豬國際標準, 推行至國際

係唔係要咁, 先叫有前景??

引用:
原帖由 marcus505 於 2017-11-24 02:29 PM 發表
有幾多人30做老闆?
ok咖啦,求d 咩啫
建立社會地位囉
等豬肉佬同醫生律師一樣
打入"搵老公最理想職業"榜
有自己既立法會功能組別
之類掛

要求總有野求既

揾到食就得啦前乜景唧?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]