• 瀏覽: 34,284
  • 回覆: 201
  • 追帖: 5
呢啲員工通常都係黃屍

引用:
原帖由 a_drew 於 2017-11-24 12:46 PM 發表

CX無可能畀外國有控制性股權,戰略性業務周當年香港電訊唔賣畀新加坡一樣
冇野係冇可能。
航空的戰略價值隨着越來越多開放天空協議達成已經越來越低。

卡航會唔會食左國泰難講,但卡航入股國泰顯示國航在可見的將來都冇計劃增持國泰。

CX 只可以賣俾大6,中東佬吾得

引用:
原帖由 ka626168 於 2017-11-24 09:20 AM 發表
國泰每次罷工都在十二月,外遊者要小心。
because they are busy for party

所以毒C黑妓曰日唱衰國泰做低股價等成為國企,下一隻就係獅子仔

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-11-24 08:45 AM 發表
如果國航在短至中期想收購國泰,那qatar airways 就唔會成為國泰股東啦!
人地更係收到風

引用:
原帖由 fedax1010 於 2017-11-24 12:47 PM 發表

你唔好幻想喇
中東佬點會喺香港有運行吖
卡航已經實際行動以prenium 價入股國泰。
同埋以現行上巿規定,冇卡航點頭,國航冇可能收購國泰。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-11-24 01:03 PM 發表

卡航已經實際行動以prenium 價入股國泰。
同埋以現行上巿規定,冇卡航點頭,國航冇可能收購國泰。

咁祗可以話太古玩嘢啫
即係你中國佬
無咁易可以擁有國泰

引用:
原帖由 3個失控的腳指 於 2017-11-24 12:40 PM 發表
國泰慢慢淪陷中------
英國佬最興玩一拍二散

大勢所趨

引用:
原帖由 wwwter68835 於 2017-11-24 12:59 PM 發表

人地更係收到風
如果唔係國航冇興趣收購國泰,建蹈化工又敢將股份賣俾卡航,建蹈化工唔驚以後係大陸冇運行?
所以建蹈化工將國泰股份賣俾卡股,反証國航應該在可見將來冇興趣收購國泰。

引用:
原帖由 C皇 於 2017-11-24 11:45 AM 發表
中資無咁快收購啦!用香港航空同快運玩多你幾年!等你股價大跌時先出手!至於卡塔爾都係靠大陸射住!佢手上股份除時係邦大陸持有!
最好香港航空同快運月做月好,
我入行個陣就係賭佢地同國泰未來前景,所以我都想海航系公司係香港要做大佢,唔係我到時轉唔番其他航空公司就真係慘,無飯開

引用:
原帖由 fedax1010 於 2017-11-24 01:06 PM 發表

咁祗可以話太古玩嘢啫
即係你中國佬
無咁易可以擁有國泰
你唔記得卡航的國泰從可以來?
係建蹈化工手上買過來的。
所以你只可話張國榮玩野。
但係國航想買國泰,張國榮又點敢玩野?

引用:
原帖由 sam_view 於 2017-11-24 11:53 AM 發表
國泰機師都要CUT福利,依家D高層已經越來越唔似樣,機師係飛機守護乘客的靈魂人物,咁辛苦考個專業資格,人工,福利大不如前,真係好失望,重邊有心做,各位以後坐國泰機,一係寫定遺書,一係自求多福 :s ...
公道點講,佢入職人工同頂薪仲高過醫生架,你知唔知鬼佬機師係香港租金津貼最多可以俾到7萬佢,係人工額外每月俾多幾萬佢租屋,本地機師入職依家都5萬一個月,做到機長頂薪成25-30萬一個月,咁都話福利唔好?

中資接手,解散黃絲工會,引入東北長腿空組,從此唔再"因管理不善..."

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]