• 瀏覽: 34,282
  • 回覆: 201
  • 追帖: 5
日日比方向報鋤,好快摺得!到時等大陸壟斷埋航空,反正銀行,金融,旅遊業全部都控制晒,香港人好自為之了

引用:
原帖由 fedax1010 於 2017-11-24 10:32 AM 發表

宜家英國嗰邊都立立亂
應該係話得中資係有錢同興趣會收購國泰
不過睇吓太古係唔係獅子開大口
中東佬冇錢?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-11-24 11:33 AM 發表

中東佬冇錢?

不過唔覺佢好有興趣國泰喇

天才高層炒油輸到爆,靠低層伙記減福利救公司?

“其實國泰的航油對沖虧蝕相對只是「小問題」,遭到廉航和國家級航空公司兩面夾擊才是真正「大問題」。”

樓主有睇過條數嗎?為何小問題呢?

跟本就是豪賭,而且是一賭就三年。決策者要全負債,呢三年好難過,攪甘多嘢喺掩飾多於實際,交代股東。

中資無咁快收購啦!用香港航空同快運玩多你幾年!等你股價大跌時先出手!至於卡塔爾都係靠大陸射住!佢手上股份除時係邦大陸持有!

國泰機師都要CUT福利,依家D高層已經越來越唔似樣,機師係飛機守護乘客的靈魂人物,咁辛苦考個專業資格,人工,福利大不如前,真係好失望,重邊有心做,各位以後坐國泰機,一係寫定遺書,一係自求多福

引用:
原帖由 六合狂中 於 2017-11-24 11:37 AM 發表
天才高層炒油輸到爆,靠低層伙記減福利救公司?
擺明 班炒油友 背後係高層仔女 或有 關係喇

唔係點會一D事都無!?

吾知邊間航空公司,飛機師最好福利??

啱價,咩都可以賣

被逐出OneWorld是遲早的事

以前搭國泰就係貪佢無啲大陸村姑、大媽、屁孩、土豪劣紳....嘈喧巴閉打砸搶,兒家佢呢類上帝級貴客重多過春秋航空吉祥航空,重洗鬼幫趁佢?

引用:
原帖由 中國女排五連冠 於 2017-11-24 12:03 發表
被逐出OneWorld是遲早的事
Star Alliance 歡迎你

好在國太有工會,唔會做奴隸

引用:
原帖由 brian87 於 2017-11-24 08:57 AM 發表
公司掂個陣就諸多要求, 公司唔掂個陣就唔肯同公司共患難......
就係呢種員工先造就出無良老闆.......
所以公會真係好麻煩
但講真呢種文化係太古養成既..

只可以說自作自受~~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]