• 瀏覽: 1,572
  • 回覆: 13
+2
內地電子錢包應用愈來愈廣泛,繼廣州、深圳等城市可以用「支付寶」及「微信」錢包掃描二維碼購票乘車後,網傳港鐵計劃為車站售票機引入流動支付功能,讓乘客用內地電子..

正呀

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171123/mobile/bkn-20171123191852625-1123_00822_001.html

方便👍

單程票的售票機有無

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2017-11-24 05:37 PM 發表
單程票的售票機有無

幾時巴士整返個?

引用:
原帖由 無盡回收的主題 於 2017-11-24 07:13 PM 發表
幾時巴士整返個?
杭州巴士用支付寶

都係果句啦

如果要支付寶同香港地鐵及香港巴士公司合作,以掃QR 上車,最簡單的商業方案,就係支付寶公司每月俾租金給交通公司,容許支付寶在車收款,咁就可以解決。

引用:
原帖由 liuche01 於 2017-12-17 12:19 AM 發表

都係果句啦

如果要支付寶同香港地鐵及香港巴士公司合作,以掃QR 上車,最簡單的商業方案,就係支付寶公司每月俾租金給交通公司,容許支付寶在車收款,咁就可以解決。
「就係支付寶公司每月俾租金給交通公司」?

你都幾攪笑

引用:
原帖由 百李挑一 於 2017-12-17 01:04 AM 發表

「就係支付寶公司每月俾租金給交通公司」?

你都幾攪笑
有咩咁搞笑?
支付寶大L晒?

引用:
原帖由 liuche01 於 2017-12-17 03:05 AM 發表

有咩咁搞笑?
支付寶大L晒?
按你邏輯

八達通有無畀月租給香港地鐵及香港巴士公司呀?

你咪儍啦,連莊閒都未分清,地鐵、巴士公司同八達通係自己友呀!

一係好似地鉄及巴士公司咁,叫支付寶成為八達通股東。
唔做股東,咁咪每個月俾租金又有咩問題呀?

支付寶係外來嘢,你估你size大就要免費俾你入侵,晌原來個餅免費分俾你食?

支付方式通于交通服務需求彈性可以話近乎零,D客(包括會大陸遊客)會唔會因為無得用支付寶而唔搭地鐵或巴士呀?

引用:
原帖由 pong228 於 2017-11-24 08:59 AM 發表
方便👍
引用:
原帖由 白雲2014 於 2017-11-24 07:33 AM 發表
正呀
有幾正有幾方便,乜你重買飛坐車架咩

引用:
原帖由 liuche01 於 2017-12-17 12:19 AM 發表

都係果句啦

其他地方用(商舖)八達嘟,都要俾租金八達嘟公司喎,仲唔系即時過數喎(付款),支付寶/微信支付(QR Code),系實時過數,方便好多(商舖)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]