• 瀏覽: 1,286
  • 回覆: 12
沙田發生兇殺案!下午3時許,一名姓潘(73歲)老翁,與一名姓黎(77歲)老翁,在廣源邨商場對開露天空地,疑因噪音問題發生

沙田發生兇殺案!下午3時許,一名姓潘(73歲)老翁,與一名姓黎(77歲)老翁,在廣源邨商場對開露天空地,疑因噪音問題發生爭執,繼而扭作一團在花槽糾纏,保安員見狀,即時上前將2人分開,期間赫見潘翁胸口及腹部淌血,有人手持一把利刀,隨即報警求助。

大批警員接報趕至,當時潘翁已經昏迷,救護員即場替其急救後,再由救護車送院搶救,惟最終因傷重不治;黎翁亦受傷需送院治理。警方封鎖現場調查,現場遺下染血衣服、啤酒、銀包、手機、以及香煙和鞋等物件。據悉,2名老翁同住廣源邨。

沙田廣源邨屬於老坑邨, 成條邨都係老人居多, 老人平時都係在邨內空地吹水賭錢, 時不時都有爭執打架,
如果呢兩個阿伯都係食老綜的獨居老人, 今次搞出呢鑊嘢,
一個死亡, 一個要在監獄過世,
即係社會福利署減少綜援支出, 房署又可收回兩個單位再出租,  
對整體社會來說, 係壞事變好事.

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171122/bkn-20171122155917237-1122_00822_001.html

方向報無端端又去改標題, 本來係捅斃, E家係攞命.

身藏利刀去冧友, 呢兩條耆英一定係有長期宿怨啦,
如果只係一時爭執而打拳頭交, 就唔會搞出人命.

引用:
原帖由 refugee 於 2017-11-22 08:46 PM 發表

嘈音啫,最多咪戴對耳塞囉,駛唔駛攞人命啊?

香港人真係好兇殘啊
兩條麻甩佬又唔係跳廣場舞, 應該唔係噪音問題, 兩人一定有積怨.

阿伯係帶刀侍衛?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-11-22 08:54 PM 發表

兩條麻甩佬又唔係跳廣場舞, 應該唔係噪音問題, 兩人一定有積怨.
冰封三尺

屋邨阿伯都係幾十年的老街坊, 平日無所事事都係聚埋一齊賭13張, 賭三公, 可能係錢債糾紛.

RIP

看來非等閒之背,建議查看老坑有無刺青。

R.I.P.

RIP

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-11-22 09:00 PM 發表
屋邨阿伯都係幾十年的老街坊, 平日無所事事都係聚埋一齊賭13張, 賭三公, 可能係錢債糾紛.
阿伯唔係玩十五糊咩

樓主d評論非常人所能理解

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-11-22 09:35 PM 發表
樓主d評論非常人所能理解
正常智商的人都睇得明我的評論, 天之道, 損有餘而補不足, 公屋輪候的人, 只見龍頭, 不見龍尾.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]