• 瀏覽: 43,867
  • 回覆: 305
  • 追帖: 8
+10
深圳之所以倔起,全因為近香港,成為香港工廠、大撻地及遊樂中心。

但隨着外地人湧入,樓價亦一樣高企,消費不便宜。

高鐵一通,仲要係香港一地兩檢,香港人肯定改去虎門消費,工場工廠搬哂過去,工作就更方便。

深圳好快沒落。

奶奶G…果然思維廣

樓主得閒去深圳睇下佢地嘅生活就知道自己有幾幼稚。

唔會嘅,始終都有一班邪骨粉絲支持嘅。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-22 04:30 PM 發表
深圳之所以倔起,全因為近香港,成為香港工廠、大撻地及遊樂中心。

高鐵一通,仲要係香港一地兩檢,香港人肯定改去虎門消費,工場工廠搬哂過去,工作就更方便 ...
係咪傻㗎,深圳已經係2000萬人嘅人口城市,而且開始有城市外溢嘅發生。深圳係大灣區嘅核心引擎,以大灣區嘅城市群嚟講仲屬於非常年輕有活力,香港已經係老城市,能夠做嘅就係提供經驗同埋做優化,仲有嚟緊嘅大灣區發展,經濟總量已經係富可敵國,相輔相乘,根本無你所謂嘅沒落囉!

我在深圳可吃到一元一個飽子, 三元一碟腸粉, 十元一個快餐

怎物價高?

拿深圳商區及口岸物價代表晒全中國

點解唔作大D好快會“支爆”?反正都自吹自high咗N年啦!

有個運輸理論,兩地聯結,弱勢一方未必完全得益。 反而本身高層次活動會走去強勢一方。 例如天水圍有高速網絡直達尖沙咀,咁天水圍啲人會直去尖沙咀買貴嘢,食好嘢。 天水圍自己啲高質舗會生意差咗。尖沙咀人就會去天水圍買平嘢。 有利有弊㗎。

人地華為總部在深圳,打造左個中國硅谷,範圍甚至要延伸到東莞,只有你香港困住等死。

得班窮鬼黃屍懷念平價邪骨,要同圍去搵。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-22 04:30 PM 發表

高鐵一通,仲要係香港一地兩檢,香港人肯定改去虎門消費,工場工廠搬哂過去,工作就更方便 ...
好快…即係幾快?
快唔快呢樣野, 可以好彈性.
對一個人而言, 一兩年係好快,
對一個國家而言, 十年八年係好快,
對地球而言, 幾百年都係好快…
既然你講得好快, 請比個大約時間啦.
唔係咁都唔敢吓嘩……

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-11-23 01:22 PM 發表
人地華為總部在深圳,打造左個中國硅谷,範圍甚至要延伸到東莞,只有你香港困住等死。

得班窮鬼黃屍懷念平價邪骨,要同圍去搵。
虎門咪在東莞囉,差幾分鐘,地價差八倍,而且東莞人講廣東話,同聲同氣,我們做乜不去東莞工廠落單,甚至自己搞工場。

Baby boom d人都變老人了,仲講硅谷龜谷,真是龜速思考,佩服!

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-11-22 11:24 PM 發表
樓主得閒去深圳睇下佢地嘅生活就知道自己有幾幼稚。
據聞樓主深圳有樓的

正因犯民玩死香港創新科技
深圳就值創新科技成為領先者
樓主想深圳衰落恐怕你死了都未見到

引用:

你出貼可吾可以比D水凖呀?餐餐你都比人圍真係好羞家,深圳而家使靠香港?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]