• 瀏覽: 43,909
  • 回覆: 305
  • 追帖: 8
+10
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-22 04:30 PM 發表
深圳之所以倔起,全因為近香港,成為香港工廠、大撻地及遊樂中心。

但隨着外地人湧入,樓價亦一樣高企,消費不便宜。

高鐵一通,仲要係香港一地兩檢,香港人肯定改去虎門消費,工場工廠搬哂過去,工作就更方便 ...
其實好耐以前唔洗靠港人消費了

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-23 07:45 PM 發表

虎門咪在東莞囉,差幾分鐘,地價差八倍,而且東莞人講廣東話,同聲同氣,我們做乜不去東莞工廠落單,甚至自己搞工場。

Baby boom d人都變老人了,仲講硅谷龜谷,真是龜速思考,佩服!
東莞轉型了

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-22 04:30 PM 發表
深圳之所以倔起,全因為近香港,成為香港工廠、大撻地及遊樂中心。

高鐵一通,仲要係香港一地兩檢,香港人肯定改去虎門消費,工場工廠搬哂過去,工作就更方便 ...
你不如去深圳南山區,高新科技園睇睇了解下先啦!
多間科技巨企係深圳,你怕香港變返漁港好過啦

引用:

頭腦簡單

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-25 03:47 PM 發表

打錯了,虎門在東莞。

我不是去東莞開廠,而是將單交給東莞的廠做,不交深圳做了。
我覺得你唔似在內地做生意或生活,好脫節

引用:

虎門有什麼好樓盤,快講啦

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-27 06:59 PM 發表

開放金融市場?笑死人,無啦啦封了幾萬個戶口,不是以訛傳訛,真人真事。

話說我地有個客,大陸有間屋,戶口存了五、六萬,一向只是用來自動轉帳交水電煤管,點知管理處話佢無交管理費,問銀行,話政府凍結 ...
作故仔?點解我冇呢D問題?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-27 10:57 PM 發表

你真係段估無痛苦,身份證可以在大陸開戶?你張大陸身份證當然得啦!

而且,佢係新年收樓,二月先開戶,點資料不齊呀?
你真係九 up.

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-11-22 11:24 PM 發表
樓主得閒去深圳睇下佢地嘅生活就知道自己有幾幼稚。
有空,請挖個井,坐入去觀天,才知個天得井口咁大,黃屍連回鄉証也沒有=夏蟲語冰。

肯定機會好少,除非短期指30或40年(任何地方也有機會)。

我的短期是5年。

引用:

深圳已當果頭係佢后花軟,窮港人去到都消肺唔起

深圳而家仲點會靠香港

醒啦,依家骨場D女都吾鐘意做港人啦,話港人窮比小費少呀

引用:

真係笑死人,深圳的科技先進過香港10陪

引用:

如果深圳要衰落只得一個原因:
中央要扶香港打深圳
不過呢件事唔似會發生

深圳發展方向雖然放任自流
但大形勢基本上仍在中央掌握當中
而香港......
視乎你認為中央係咪會養狼狗咬心口咁蠢囉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]