• 瀏覽: 43,890
  • 回覆: 305
  • 追帖: 8
+10
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-23 07:45 PM 發表

虎門咪在深圳囉,差幾分鐘,地價差八倍,而且東莞人講廣東話,同聲同氣,我們做乜不去東莞工廠落單,甚至自己搞工場。

Baby boom d人都變老人了,仲講硅谷龜谷,真是龜速思考,佩服!
虎門就虎門深圳就深圳,乜叉虎門就在深圳姐?羅湖揸車去虎門連升路要成個鐘架

乜你會返內地咩?你咁憎大陸人同自己,點會上去啊

真係笑Q死!
虎門人都跑落深圳玩,仲有人上虎門浦?你估十年前咩?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-23 07:45 PM 發表

虎門咪在深圳囉,差幾分鐘,地價差八倍,而且東莞人講廣東話,同聲同氣,我們做乜不去東莞工廠落單,甚至自己搞工場。

Baby boom d人都變老人了,仲講硅谷龜谷,真是龜速思考,佩服!
有冇地理常識架?

深圳同虎門仲隔住個長安。今日虎門新盆都兩萬,虎門班廠佬都搬緊,舊廠房變左物流中心同網吧,你仲去開廠?你諗嘢都幾特別! 到底你有冇去過虎門?

騰訊總部係深圳
兩大中國科技巨頭係深圳,香港有什麼?
地產?

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-11-24 09:45 PM 發表

有冇地理常識架?

深圳同虎門仲隔住個長安。今日虎門新盆都兩萬,虎門班廠佬都搬緊,舊廠房變左物流中心同網吧,你仲去開廠?你諗嘢都幾特別! 到底你有冇去過虎門?
打錯了,虎門在東莞。

我不是去東莞開廠,而是將單交給東莞的廠做,不交深圳做了。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-25 03:47 PM 發表

打錯了,虎門在東莞。

我不是去東莞開廠,而是將單交給東莞的廠做,不交深圳做了。
哈哈,咪就係深圳轉型做高科技,趕走晒班山寨廠,原來你以為深圳冇左班山寨廠就會衰落? 正白痴,班山寨廠咪係香港搬去深圳,香港死左啦咩?

有d錢既,都會寧願留深圳都唔想落香港..........
咩叫因為近香港?

如果如今深圳仲要靠廠黎維持經濟,仲會唔會年年外來人口數以十萬計?

樓主以為現今香港有幾大個市場可以帶起深圳?
唔比人食埋已經偷笑啦........

用下個腦,唔好停留n年前既黃業啦........
轉型好耐啦........

樓主由而井底小蚌
香港的繁榮又是靠什麼呀
大陸已經決定全面開放金融市場
香港地位將很快消失
仲以為自己是大香港人

如果你仲以為深圳今時今日系靠港人北上消費及接 D 加工單,
你真系好 OUT.  建議你放下成見, 客觀 D 看一下實際情況.
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-22 04:30 PM 發表
深圳之所以倔起,全因為近香港,成為香港工廠、大撻地及遊樂中心。

但隨着外地人湧入,樓價亦一樣高企,消費不便宜。

高鐵一通,仲要係香港一地兩檢,香港人肯定改去虎門消費,工場工廠搬哂過去,工作就更方便 ...

引用:
原帖由 econ567 於 2017-11-25 10:38 PM 發表
樓主由而井底小蚌
香港的繁榮又是靠什麼呀
大陸已經決定全面開放金融市場
香港地位將很快消失
仲以為自己是大香港人
開放金融市場?笑死人,無啦啦封了幾萬個戶口,不是以訛傳訛,真人真事。

話說我地有個客,大陸有間屋,戶口存了五、六萬,一向只是用來自動轉帳交水電煤管,點知管理處話佢無交管理費,問銀行,話政府凍結左幾萬個戶口,查洗黑錢。好彩做生意幾千萬的戶口是香港戶口,如果唔係,資金周轉不來,公司立即倒閉。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-27 06:59 PM 發表

開放金融市場?笑死人,無啦啦封了幾萬個戶口,不是以訛傳訛,真人真事。

話說我地有個客,大陸有間屋,戶口存了五、六萬,一向只是用來自動轉帳交水電煤管,點知管理處話佢無交管理費,問銀行,話政府凍結 ...
原來你以為開放金融市場就係洗錢方便?事實係現代全面打擊洗錢,巴拿馬文件係一例,現在所有金融中心第一規條係話俾人知唔俾洗錢,瑞士做左好耐,陳水騙就係瑞士打擊洗錢揭發出黎。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-11-27 07:24 PM 發表

原來你以為開放金融市場就係洗錢方便?事實係現代全面打擊洗錢,巴拿馬文件係一例,現在所有金融中心第一規條係話俾人知唔俾洗錢,瑞士做左好耐,陳水騙就係瑞士打擊洗錢揭發出黎。
係,人地係一早講,查清楚,先俾你入錢入戶口,但大陸係,完全無預告下,全部封鎖所有戶口,有殺錯無放過。

第二時,拉毒販,凡去過雲南的人,全部鎖上黑龍江,查出邊個係毒販,先放其他遊客!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-11-27 09:35 PM 發表

係,人地係一早講,查清楚,先俾你入錢入戶口,但大陸係,完全無預告下,全部封鎖所有戶口,有殺錯無放過。

第二時,拉毒販,凡去過雲南的人,全部鎖上黑龍江,查出邊個係毒販,先放其他遊客!
車,而家封鎖既戶口就係冇詳細資料得個舊身份證開既,只要補番充足資料就用得番,唔係封鎖去過雲南既戶口呀白痴。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-11-27 10:15 PM 發表

車,而家封鎖既戶口就係冇詳細資料得個舊身份證開既,只要補番充足資料就用得番,唔係封鎖去過雲南既戶口呀白痴。
你真係段估無痛苦,身份證可以在大陸開戶?你張大陸身份證當然得啦!

而且,佢係新年收樓,二月先開戶,點資料不齊呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]