• 瀏覽: 19,000
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
+2
有網民在Facebook群組「香港突發事故報料區」舉報,指前日(16日)下午6時許,在九龍公園泳池室內看台上,懷疑一名中年男子舉機拍攝正在泳池內穿泳衣的女士游泳,於是立即報警求助。警方隨即到場了解,在泳池外向該名男子作出調查,惟最終經初步調查後認為不涉刑事成分,而將男子放行。

「有晒告示㗎!」有網民就舉出《公眾衞生及市政條例》,:「任何人士在康文署場地內未經許可進行拍攝而對他人造成妨礙或煩擾,已屬違法」不過亦有網民就認為,只是不允許在更衣室內拍攝,泳池其他範圍並無問題,「影人游水都唔得咩」.

究竟泳池旁,影人游水,
有無犯法?

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171118/bkn-20171118120058824-1118_00822_001.html

引用:
原帖由 wyeunghk 於 2017-11-18 03:44 PM 發表
有網民在Facebook群組「香港突發事故報料區」舉報,指前日(16日)下午6時許,在九龍公園泳池室內看台上,懷疑一名中年男子舉機拍攝正在泳池內穿泳衣的女士游泳,於是立即報警求助。警方隨即到場了解,在泳池外向該名 ...
應立法要港女著布堅尼由頭包到落腳唔好害人

沙灘影相又犯唔犯法?堅問

唔犯法?聽日引黎幾百條龍友長短鏡侍候

影相都犯法?咁好多記者唔洗撈啦

港女望吓都唔俾

引用:
原帖由 wasana 於 2017-11-18 04:46 PM 發表
只係禁止在更衣室,浴室等地方拍攝。
泳池有寫明不准拍攝

奧運游水項目仲要直播全世界睇,好大鑊

影人游水犯乜法

引用:
原帖由 wyeunghk 於 2017-11-18 03:44 PM 發表
「任何人士在康文署場地內未經許可進行拍攝而對他人造成妨礙或煩擾......」
康文署場地, 即係公園都唔得!

其實,冇合理解釋都唔應該影人相啦,而家乜9都影人相,痴痴地

泳池拍美女有咩問題,又不是偷拍,校運會在觀眾席都拍不少比賽時的女同學,咁咪全校男生犯法。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2017-11-18 06:09 PM 發表
泳池拍美女有咩問題,又不是偷拍,校運會在觀眾席都拍不少比賽時的女同學,咁咪全校男生犯法。
同意!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]