• 瀏覽: 127,273
  • 回覆: 1,293
  • 追帖: 11
+42

上月底,元朗一間食店被網民指斥劏狗賣狗肉,事件引起軒然大波。當日動保人士何來亦有上載屍體相,並在Facebook言之鑿鑿,堅稱「相中屍體已得3位動物專業人士認同是狗屍」。惟事後食環署的檢驗報告,卻證實該店所賣的不是狗肉。

何來一直未有正式公開回應,事至今晚(16日),她現身一個電視台節目並道歉,稱「冇諗過件事會有咁大回響,相信幹叔(食店老闆)大人有大量。」惟她強調,屍體放在街上,是嚴重的冒犯,令街坊感到害怕,又反問會否有方法令屍體沒有那麼「得人驚」。雖然食環化驗結果證實所謂的「狗肉」其實是羊肉,她仍質疑其可信性,指化驗樣本未必來自同一具屍體。

她解釋,作為一個關注動物組織,她在WhatsApp群組收到相關圖片,覺得事態嚴重,又請教了3個獸醫及1個獸醫學生,他們都覺得似狗屍,因此將圖片上載上網。她指,會吸取是次經驗,再收到相關圖片時,只會交由幾個核心成員去傳達,不放上網。 店主則直言不接受道歉:「我接受唔到!我日日喊,日日驚出去畀人打!」

此事為店主帶來極大困擾,其店一度休業,期間網民紛紛促何來公開回應,惟她一直「潛水」沒有回應。曾因事件而廣傳的Facebook群組「動物生命糾察隊 Animal Life Guard Action Group」亦由公開轉為不公開群組。

對於何來的道歉,網民亦普遍不接受,指她「死撐」,說法是在轉移焦點。不過,亦有一些愛護動物人士認為她是出於好心,情有可原。

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171116/bkn-20171116230547162-1116_00822_001.html

乜呢單野係佢搞出嚟嘅!個老細真係比佢哋害死呀!如果喺外國,ㄧ定民事索償。

重有個立法會議員都有份噃 !

垃圾動物保護,人都保護唔全,評選最虛偽最偽善人士動保肯定排第一第二。

屍體放在街上,是嚴重的冒犯,令街坊感到害怕,又反問會否有方法令屍體沒有那麼「得人驚」

條有有無去過燒爉舖?

引用:
原帖由 DChoi 於 2017-11-17 06:00 發表
垃圾動物保護,人都保護唔全。
呢個只係一個口號啫!

引用:
原帖由 fanla22fanla 於 2017-11-17 06:23 發表
屍體放在街上,是嚴重的冒犯,令街坊感到害怕,又反問會否有方法令屍體沒有那麼「得人驚」

條有有無去過燒爉舖?
隻隻燒豬未燒之前,都係差不多啦!

引用:
原帖由 A1000 於 2017-11-17 05:56 AM 發表

上月底,元朗一間食店被網民指斥劏狗賣狗肉,事件引起軒然大波。當日動保人士何來亦有上載屍體相,並在Facebook言之鑿鑿,堅稱「相中屍體已得3位動物專業人士認同是狗屍」。惟事後食環署的檢驗報告,卻證 ...
街邊好多乳豬 雞。都係就咁放出來賣,如佢所說,咪大地人冒犯

呢 D PK,早就應該道歉啦。
如果唔係公眾壓力,佢會道歉。
引用:
原帖由 A1000 於 2017-11-17 05:56 AM 發表

上月底,元朗一間食店被網民指斥劏狗賣狗肉,事件引起軒然大波。當日動保人士何來亦有上載屍體相,並在Facebook言之鑿鑿,堅稱「相中屍體已得3位動物專業人士認同是狗屍」。惟事後食環署的檢驗報告,卻證 ...

咁都叫道歉?

咁叫踩多幹叔一腳啵

告鳩條臭西誹謗啦!

引用:
原帖由 fanla22fanla 於 2017-11-17 06:23 AM 發表

條有有無去過燒爉舖?
喺d豬肉檔同雞檔見人劏豬劏雞都係咁啦
不過呢d人神神化化係咁,
果個老闆唔好彩撞正個痴線嘅

食下未知 呢的人士正仆街