• 瀏覽: 22,962
  • 回覆: 17
  • 追帖: 3
跟本就應立刻計劃興建多條過海隧道。

吾應該以冇地方興建收費廣場而應為不能興建隧道,政府官員話解決過海塞車,而不是為收隧道費。

行人天橋都幾好由尖沙咀行去灣仔,小人用就會小車行。

政府都話西隧已達80幾使用率,跟本就不敷應用。

部份隧道係因為收費而導致擠塞。
大家有幾可見到長青隧道塞車。

又或者興建啲只供私家車專用隧道,高度只供2m車使用,比較平興建費,又可分流。

隧道由尖沙咀碼頭直接到ifc

引用:
原帖由 chokman3 於 2017-11-14 11:26 AM 發表
我覺得全部隧道免費一定幫到改善隧道塞車, 收費亭都拆埋擴闊路面, 唔駛停車同收慢過收費亭會好好多, 最多隧道維修費以加牌費去解決
上次青馬因收費導致塞車,政府跟本就清楚明白塞車因素。

引用:
原帖由 cha1202 於 2017-11-14 11:32 AM 發表
點解要貼錢比西隧
加價落紅隧黎分流
唔係東隧減價黎分流
洗錢請顧問就係教你加價同埋貼錢比私營隧道
師兄你呢個加價分流方法,政府用過N次來 欺騙市民,大家知道吾work,只可以增加收入。

引用:
原帖由 frankiessl 於 2017-11-14 11:37 AM 發表
不如強制用autotoll
我 懷疑autotoll要畀費用政府/隧道公司,所以autotoll要收回有關款項,導致未能全面使用自動收費。

香港政商機構太集中於港島區。

其實大家都好自私。
坐巴士既就想條隧道只行巴士,應為冇必要揸車。
講真其實在九龍住在九龍做嘢,香港島住在香港做嘢,新界一樣咪大家都冇須要坐車,問題解決。
問題係大家都有不同原因吾會咁做。
哈哈!

引用:
原帖由 oxpppxo 於 2017-11-14 06:12 PM 發表
其實呢個消息係政府為加價作鋪墊,紅隧加到40,西隧減5蚊,噤未可以美其名鼓勵駕駛者使用西隧,最後都係駕駛者埋單
呢啲舊橋,已經用過好多次。
一時就用者自付,一時就改善交通,咁港珠澳呢?
自付/免費?
收幾錢?
條橋咁貴又咁小車行,可能一萬元一次都收吾到成本。

引用:
原帖由 beelzebub 於 2017-11-15 07:11 AM 發表

消防車咪過唔到
係喎
師兄果然聰明呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]