• 瀏覽: 20,459
  • 回覆: 186
+2
引用:
原帖由 神經箭 於 2017-11-19 10:25 PM 發表

個人覺得鄧老並無大計,一切見步行步。當時的決定應該是最好的,之後發生了亊故再作商議。
他絕不記仇,更不整人和殺人。

華國鋒胡耀邦趙紫陽因事下台,不用人頭落地,做就了國家領導人可以和平換屆的穩定局面,領導人不用像毛澤東那樣因擔心失去權力被批鬥至死而不肯放權,唔會像落後國家那樣要政變才有權力轉移,個中重要性唔易睇到。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-11-19 11:57 PM 發表

當年中國智青決定玩共產,唔搞土改又點係共產。最後証明係共貧,如果唔識轉彎一路窮下去就冇現在的光景。
文革不是三巨頭鬥法,毛澤東個人崇拜超高超冇人可同佢鬥,利用無知學生哥的權術更是無人能及的大魔頭。
...
不合理
我有空再回你
之前某貼有說的

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-11-19 11:57 PM 發表

當年中國智青決定玩共產,唔搞土改又點係共產。最後証明係共貧,如果唔識轉彎一路窮下去就冇現在的光景。
文革不是三巨頭鬥法,毛澤東個人崇拜超高超冇人可同佢鬥,利用無知學生哥的權術更是無人能及的大魔頭。
...
在盼明君貼內。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-11-19 23:24 發表

林彪死全家
你有冇搞錯,林彪死會關鄧小平事?

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-11-19 23:27 發表

你唔知唔睇又可以咁多評論
真心佩服
呢啲嘢眼見的
寫評論唔等於通天曉。

小道消息的野,我連睇都懶。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-11-19 23:35 發表

咁你要問老公喇
軍人殺人重要記錄姓名?
咁都可以做假喇
不如斬頭曬干好唔好
樸方是自己系北大5樓自己跳落去架
所以醫院唔收
唔死算大命
唔跳一定死
老鄧要清算就所有紅衛兵紅小兵都要清算
你真是好智慧
我就情願同 ...
你講打仗死果的?果的叫做「殲滅」,唔系殺死人。
個仔被人迫到跳樓,永久傷殘。坐正之後竟然唔追究:世界上大概只有曼德拉可能做得到。

中國歷史就冇第二個。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-11-19 23:59 發表

華國鋒胡耀邦趙紫陽因事下台,不用人頭落地,做就了國家領導人可以和平換屆的穩定局面,領導人不用像毛澤東那樣因擔心失去權力被批鬥至死而不肯放權,唔會像落後國家那樣要政變才有權力轉移,個中重要性唔易睇到 ...
共幹內幕消息;當年鄧欽點江澤民時有兩個附帶條件;

不准殺趙紫陽
二屆後胡錦濤繼位

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-11-19 06:26 PM 發表

腐敗就梗系要滅亡。

擔心你嘅美國先啦!
好擔心呀!我和領導的子女都是美國人。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-11-19 09:54 PM 發表

毛澤東係開國嘅軍事人材。
鄧小平係治國人材。
其他嘢只想問句中國近二百年歷史有誰人能帶出比現在更富強的國家。叻定唔叻有史為証。
你應該講百五年,唔係二百年,二百年前嘅滿清還未衰落,強過而家中共。
但百五年都唔係幾好,中共攪文革,大躍進。所以你應該話呢五十年。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-11-19 05:09 PM 發表

香港有人常故意攻擊、謾罵中央政府和中國共產黨,這些人活在過去,糾纏過去的不幸事件,經常以50年前的文革及毛澤東的錯誤為反中藉口。
清末民初,國內一班熱血青年都希望以新思維救國,如德先生、賽先生,但唔 ...
自知做咗唔認,人講又話係惡意攻擊呀!

根據孫子兵法裡面,不戰而屈人之兵,但再睇番今時今日不流血不見血嘅戰爭,已經係一場超限戰,打擊手段已非傳統兵器。中美不流血嘅角力,某程度上係普世價值觀之戰,一個命運共同體與美式民主人權之戰,其實並非要你贏我輸的,按中國人嘅理論跟西方嘅諗法係大相徑廷嘅。喺西方嚟講只睇輸贏,喺東方嚟講係沒有定輸贏,倘若你定死輸贏只會陷入[修昔底德陷阱(Thucydides's Trap)]

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2017-11-20 11:00 發表
根據孫子兵法裡面,不戰而屈人之兵,但再睇番今時今日不流血不見血嘅戰爭,已經係一場超限戰,打擊手段已非傳統兵器。中美不流血嘅角力,某程度上係普世價值觀之戰,一個命運共同體與美式民主人權之戰, ...
美國要獨大,方式系“中國民主”
當年發動六四的目的系要中國因分裂而衰敗,失去競爭力。

中國無需敵人,要贏是共贏,齊齊富貴。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-11-20 10:48 AM 發表

自知做咗唔認,人講又話係惡意攻擊呀!
文革係一場禍害,受害民眾千百萬計,國家近代唔少領導人及其家屬都係文革受害者,如鄧小平及其子鄧朴方、習近平父親習仲勳、胡耀邦、趙紫陽等。為何這一大班文革直接受害政要及羣眾選擇低調處理文革,反而被那班局外無知廢青作為反中藉口,要認真諗諗。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-11-20 02:22 PM 發表

文革係一場禍害,受害民眾千百萬計,國家近代唔少領導人及其家屬都係文革受害者,如鄧小平及其子鄧朴方、習近平父親習仲勳、胡耀邦、趙紫陽等。為何這一大班文革直接受害政要及羣眾選擇低調處理文革,反而被那班局外無知廢青作為反中藉口,要認真諗諗。 ...
為何要低調處理文革?
-毛當政二十多年,大搞個人崇拜,信眾億萬計,要清算文革,要清算毛,國家必然大亂。
-文革受害民眾千百萬計,而文革參與者又千百萬計,要清算文革,將再次挑起民眾間的仇恨,做就另一場反文革的鬥爭禍害。
-文革參與者大部份係青少年的學生哥,文革已令這一代人失去黃金十年,佢地其實都係受害者,做父母嘅會明白,識諗嘅年青人會努力追回失去的光陰,與其向佢地罪責,不如讓佢地帶罪立功,成為國家的接班人。
文革之後,大家需要嘅係放下包袱,放下仇恨,休養生息。國家新一代領導人以大智慧帶領國人重新創做一個平穩的社會,為民族復興踏出正確的第一步。

引用:

文革不是三巨頭鬥法,毛澤東個人崇拜超高招冇人可同佢鬥,利用無知學生哥的權術更是無人能及的大魔頭。
...
潮流既野我唔知
土改是立國後的事了
一窮二白老共帶頭搶
香港大把呢啲老難來香港可以證明
你唔好山草藥
文革是老毛負責任其他人閃晒
原因無人敢講
佢都就死又無仔接位。為物?
大家靠估但是都要合理人地才服
呢度唔是敎會
《只要信,不要問》