• 瀏覽: 11,110
  • 回覆: 42
  • 追帖: 2

【本報訊】投資者看淡國泰航空前景,股價連續七個交易日下跌之餘,更連累新股東卡塔爾航空(Qatar Airways)入股五日以來輸足五日,帳面累積虧損近五億元。券商認為,由於恒生指數有限公司昨宣布將國泰剔出恒生指數成分股,其股價勢持續受壓,卡塔爾航空恐未能止蝕。

港股周一(6日)開市前,建滔化工發表通告表示,聯同建滔投資、建滔積層板悉售所持超過三億七千八百萬股國泰股份予卡塔爾航空,套現超過五十一億元,平均每股售價十三點六五元,卡塔爾航空成為國泰第三大股東,持股量百分之九點六一。

不過,消息未能扭轉市場對國泰的負面看法。美資大行摩根大通發表報告指即使國泰已開展業務重組,但未見公司基本因素有逆轉的現象,同時要面對內地航空公司不斷擴張國際航線網絡,對公司業務帶來的打擊。

在市場看淡國泰前景下,卡塔爾航空入股五日,國泰股價跌足五日,累積下跌超過百分之六點五,按周五收市價十二點三四元計算,卡塔爾航空每股帳面虧損一點三一元,帳面虧損金額超過四億九千五百萬元。

慘慘豬

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20171111/00176_041.html

卡塔爾航空係中東佬, 佢會唔會比大戶揾笨柒呀?

通常被踢出恒指都會向下炒狂跌又會被供股去淡溝啲散戶喎

毒CC又唱衰國泰,等啊爺可以低價收購

引用:
原帖由 wwwter68835 於 2017-11-11 08:18 PM 發表
毒CC又唱衰國泰,等啊爺可以低價收購
通常唔插足9成以上, 大戶係唔會私有化嘅, 睇下PCCW就知啦

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2017-11-11 08:20 PM 發表

通常唔插足9成以上, 大戶係唔會私有化嘅, 睇下PCCW就知啦
我剛入了,一時冇留意季檢😂,即買即公報。

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2017-11-11 08:20 PM 發表

好多彼踢出便大升,拜吓神仙,有卡塔爾有平油用嗎?

don't慌日報
不能盡信

引用:
原帖由 tony1cheung 於 2017-11-11 09:42 PM 發表

好多彼踢出便大升,拜吓神仙,有卡塔爾有平油用嗎?
被踢出會大升?咩野原因?

通常被踢出咗恒指都係被基金輪樓狂沽喎, 同埋會長期係低位唔升.

中國國航好似已經係國泰第三大股東,swire 真係有機會賣埋佢。

引用:
原帖由 tkinwong 於 2017-11-11 09:52 PM 發表
中國國航好似已經係國泰第三大股東,swire 真係有機會賣埋佢。
大戶VS大戶.

美國啲航空公司成日都破產, 依隻都有幾會向下炒落去找個低位供股. 先會破踢出恒指,

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2017-11-11 09:48 PM 發表

通常被踢出咗恒指都係被基金輪樓狂沽喎, 同埋會長期係低位唔升.
睇歴史,54合和,17新世界,其他自己睇歴史,當然有不少直插冇水花

九成跌,不過應該5%內,基金晨早已經派貨減持

引用:
原帖由 markchan720 於 2017-11-11 10:12 PM 發表
九成跌,不過應該5%內,基金晨早已經派貨減持
基金一早打了招呼,內定了啦,不是秘密

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2017-11-11 09:48 PM 發表

加入大跌踢出大升經常發生,我都想知原因

五億對他們來說可能只係零頭。
中東大戶擔心油價升跌,多過手頭上衆多股價既正常浮動。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]