• 瀏覽: 16,764
  • 回覆: 116
  • 追帖: 1
+5
無論牠們說什麽,其實都可以用奴性來解釋
盼明君望賢相低能,以為美國議會同總統真係受民眾監管,以為國家主席就無皇管,一樣咁低能
 以前皇帝呃百姓,派人係塊石上面刻幾個字埋係田裡面等百姓掘出嚟,就話自己係受命於天,呃到戇鳩農民氹氹轉
依家政黨呃百姓,搞個選舉比兩條自友友你揀,就話有民意授權,呃到你啲戇鳩仔氹氹轉
有得揀主人,就以為自己唔係奴隸 正是低能的表現

引用:
原帖由 王者的殞落 於 2017-11-11 07:45 PM 發表
盼明君望賢相低能,以為美國議會同總統真係受民眾監管,以為國家主席就無皇管,一樣咁低能
 以前皇帝呃百姓,派人係塊石上面刻幾個字埋係田裡面等百姓掘出嚟,就話自己係受命於天,呃到戇鳩農民&#2 ...
更正一下,以前係皇帝呃百姓,依家係資本家呃百姓。
比人呃到氹氹轉,仲係到扮高人一等,笑撚死人

你話,一人一票嘅民主,決定國家大事個陣我同你依個智力水平嘅人話語權竟然一樣,咁嘅制度點支持得落?

引用:
原帖由 王者的殞落 於 2017-11-11 07:51 PM 發表
你話,一人一票嘅民主,決定國家大事個陣我同你依個智力水平嘅人話語權竟然一樣,咁嘅制度點支持得落?
那什麼是正義呢?什麼是正義的國家呢?蘇格拉底接下來解釋,正義的國家就是「一人一技,各守其份,各安其職」。統治者統治;衛士階級保衛國家、協助治理;銅鐵質的人們,安居樂業,不要有非分之想。這樣子金字塔式的階層,各安其位。這個國家就可是一個正義的國家。
這是節錄自柏拉圖的“理想國”。希臘三哲人都不同患一人一票的民主。

民主喱家野, 根本上係一個既可憐又白痴既信念.

唔係我話架. 係一位被稱為 20 世紀民主大國最有影響力既作家話既 :
Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance - - HL Mencken

[民主就係以為一大班無知既人, 夾埋一齊就會變得有智慧, 其實係一個可悲可笑既妄想.]

好多人一聽, 就會 Call Now Yeah, 因為好少人會自認無知. 不過, 只要你平心靜氣睇下任何一個大群體, 小至一間公司, 一間學校, 大至一個國家, 都係由平庸、得過且過、甚至係懶、蠢、只求眼前利益既佔大多數. 好似我地既鄭議員話齋, 大眾係白癡嘛.

試問,由喱班阿 「我係鄭議員」口中既 「白癡」 人選出黎既領袖, 會係咩人 ?

做野叻唔叻, 唔緊要 ! 最緊要係識包裝、識造戲, 口舌便給、識煽動情緒、猛開空頭支票既吹牛大王囉 !

咁, 又邊尐人最撐民主 ? 之唔係尐做野唔叻,但係識包裝、識造戲, 口舌便給、識煽動情緒、猛開空頭支票既吹牛大王囉 !

有好多好多人版俾你睇. 好似民主大國前總統 O爸麻, 佢 未做 總統前有乜政績 ? 冇. 勉強黎講, 只有一個, 就係話貧窮有色人種申請買樓按揭受到歧視, 要放寬 !  咁講當然大受有色人種支持.

跟住點 ? 大量原本冇能力買樓既人都借到 $ 去買樓, 最後咪次按爆煲囉.

咁點解佢又做到總統 ?

係民主大國, 你想打入黨內初選咋, 都起碼要過億美金做單位. ( eg : 俄羅斯核電公司 間接俾稀拉痢既黑金, ~US$ 145 Million, 另捐 US$ 500000 作為演講費俾佢老公, )

http://edition.cnn.com/2017/10/24/politics/obama-era-uranium-deal/index.html

要坐上總統寶座, 約莫要駛 US$$  2 Billion, 過百億港紙呀大佬 !

試問一個由低做起默默耕耘既清官, 又邊有咁多 $ ? 你以為小選民會捐咁多俾你 ? 美國咁大咁多人, 要人人識你, 要幾多宣傳費 ? 冇大財團支持點得 ?  你收左佢 $, 你可以唔聽佢話 ?

所以 O爸麻以和平丶撤軍口號上台, 昆到民主大國班大愛左膠 耷耷掂, 但上任後 要係 7 個國家掟左26171 個炸彈., 死左幾多無辜人   ?

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-president-barack-obama-bomb-map-drone-wars-strikes-20000-pakistan-middle-east-afghanistan-a7534851.html

好多民主膠, 你問佢地美國立國宣言提幾多次「民主」 ? 幾多次「一人一票真普選」 ?  9  成 9 佢答唔出, 因為答案係 0. 有講自由, 有講人民, 但冇話一人一票直選總統, 更加冇提咩咩 「民主」.

事實上佢地總統亦唔係一人一票直選出黎.

時至今日, 民主大國既選舉, 已經係金錢掛帥. 各大財團揀兩個傀儡出黎, 兩邊落注催谷, 班「白痴 」-- 鄭已完話架, 以為自己有得揀, 其實只係揀緊一個俾蟲蛀左既蘋果, 抑或係一個發左霉既橙而已 !

. . . . . . .  

講一個香江掌故 :

好多好多年前, 香港只係香港島係比較繁華. 對面海既九龍, 已經係荒郊野外之地, 英國人不屑去理. 後來, 有個猶太人港督 (歷史上唯一一個) , 決定開發九龍, 但首要起條貫通九龍既公路.

當時, 香港人覺得佢係 戇9 既, 九龍尐咁既蠻荒地帶, 花咁多人力物力做乜 ? 佢地叫喱位港督既計劃, 做 : Nathan's Folly, 某某的笑話.

而佢最後起好條路, 你一定留低過腳毛. 就係今日既彌敦道.

http://www.scmp.com/magazines/post-magazine/article/1661441/role-jews-making-hong-kong

而今日俾好多人恥笑、反對既高鐵丶一地兩檢、三跑、填海起屋 . . 等等,  對香港將來既重要性, 就會好似當年彌敦港督起貫通九龍既馬路一樣.

如果當時係民主, 係俾愚民話事, 我地會有今日既彌敦道 ?

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-11-11 07:32 PM 發表
低等生物自知愚蠢,  沒有資格參與決定 由誰來治理自己生活的地方。

牠們 認爲成王敗寇, 自己不能是王,當然只能是寇 - 即是賊!

所以 香港人 都很高興 牠們 能被 共慘黨 以蟈家的名義 屠殺 ...
樓主如果唔係香港人, 當然可以胡言亂語, 批評香港人冇能.
但如果係香港人, 唔知樓主除咗上香討吹水, 有冇做過D乜野偉業帶香港人成功脫離阿爺嘅統治?
如果有, 但香港仲係中國領土; 如果冇, 你同你口中D生物有何不同?
如你講嘅係真, 有D香港人心甘命扺, 自認無能又如何? 比起樓主失敗至今仍唔肯認輸, 心中認為只要我一直努力繼續, 就唔算輸. 個D香港人就實際得多, 起碼心中冇痛苦.

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-11-11 07:32 PM 發表
低等生物自知愚蠢,  沒有資格參與決定 由誰來治理自己生活的地方。

牠們 認爲成王敗寇, 自己不能是王,當然只能是寇 - 即是賊!

所以 香港人 都很高興 牠們 能被 共慘黨 以蟈家的名義 屠殺 ...
本人 香港豬1842 特此聲明為中共國香港特別行政區居民

附件

5602652da24f6.jpg(68.54 KB)

引用:
原帖由 bryan13 於 2017-11-12 12:42 AM 發表
智障香港豬1842 ,俾你選你識選咩

脫歐之後,陰國人先上Google search 咩叫"歐盟"

腥港人日日拎住部電話打機煲劇whatsapp, facebook,俾你地揀你地識鏈揀咩

黑箱政黨推個人出來比人民選,人民就覺得自己當家做主,你話樓主咁樣既人民機能 蠢

黃之峰教林鄭治港,民主嘅表現

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-11-12 11:13 AM 發表
香港人 當然知道 現代文明中的 選票 不能選出 明君、賢相。 香港人亦不再需要 明君、賢相。

香港人 都知道 選票的唯一作用 只是 用文明方式 把政棍趕下台。

香港人 都知道 狗、奴隸、中共囯人 不能有選票,否則 ...
將唔好既人趕下台係民主教徒最後的謊言了,爛蘋果取代爛橙有卵用,換得越多越爛。

領導人係要培養,民主教培養都係口是心非,表面講得漂亮,做就爛泥一樣,睇下樓主呢個青山客,有誰願俾佢決定領導人選?

中國領導人係由小培養,參加國考做左公務員就有機會做縣長,再升市長,再升省長同部長,最終升到主席,咁多年競爭培養出來當然好掂,比班靠把口既律師呃選票一野做議員再選總統靠譜得多。

樓主嘅思維有兩個盲點.

1. 民主是萬能.
    實際上有時民主好, 有時明君好, 有時賢相好.

2. 只有樓主同路人或指定的人是民, 其他人不是狗、就是奴隸或中共囯人

其實樓主話只有我們(同路人或指定的人)努力為香港謀幸福, 而其他人都沒有出力, 令他們失敗. 因為他們(其他人)不努力, 所以不應享有權力, 換句話說只有他們是主.

美國總統候選人由財團和政黨篩選出黎又無人有意見

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]