• 瀏覽: 18,506
  • 回覆: 114
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 史獨 於 2017-11-10 07:25 AM 發表
習近平英文應該麻麻地,其實現今科技甘先進,帶個即場翻譯耳機都可以良好溝通,仲使乜帶個翻譯係身邊
習近平其實英文可以同Trump直接溝通
但外交禮儀需要平衡
必須用返自己個官方語言

引用:
原帖由 史獨 於 2017-11-10 07:25 AM 發表
習近平英文應該麻麻地,其實現今科技甘先進,帶個即場翻譯耳機都可以良好溝通,仲使乜帶個翻譯係身邊
點解要習主席就人地用英文同人溝通?唔叫特朗普用普通話溝通?最高領導人特登講番本國語言同用翻譯就係維護緊國家尊嚴……

美國人都以為特朗普同俄羅斯好朋友, 老屈佢通俄。
其實特朗普只會同錢做朋友

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2017-11-10 08:54 AM 發表

侵侵對習主席講,佢原本叫安倍打個三周半後空翻,但隻老嘢只打咗半翻,真係冇鬼用。
安培狗 堅 笑死

引用:
原帖由 m40 於 2017-11-10 09:14 AM 發表

習近平其實英文可以同Trump直接溝通
但外交禮儀需要平衡
必須用返自己個官方語言
依家仲人認為大陸英文差
你睇下老江都知,大陸領導人外文係talk得架啦

引用:
習近平响美國Oregon州住遇一段時間, 寄住現今美駐北京大使家中, 英語交談絕冇問題。

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2017-11-10 08:54 AM 發表

侵侵對習主席講,佢原本叫安倍打個三周半後空翻,但隻老嘢只打咗半翻,真係冇鬼用。
應該係講 “我將成碗魚糧一下倒晒落魚池到,睇到D魚嘅食相,令我諗起安倍個樣”。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2017-11-10 01:21 AM 發表

毒果: 傳講緊劉霞
其實問緊釘書健張美斯閃卡要幾錢買

大家都為利益,冇話咩朋唔朋友

引用:
原帖由 清風213 於 2017-11-10 12:26 AM 發表
好 好奇,到底佢地講D乜
問香港毒果肯定知,佢地最叻創作故事

表面友善背後插你兩刀
美帝眼中只有寵物
邊會有朋友
聽話至會有狗糧食

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]