• 瀏覽: 13,961
  • 回覆: 101
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 tcy86 於 2017-11-10 11:00 發表
中華文化一早消失
但請問班反中l,
美國總統的孫學習中國D乜文化
唉...
你叫人地情何以堪呢?

引用:
原帖由 melodychung 於 2017-11-10 09:39 AM 發表

何謂「習近平思想」?
包含了習近平過去5年來治國理政思想下的新理念、新思想、新戰略,大致包括了中國夢、系列講話重要精神、四個全面 (全面建成小康社會、全面深化改革、全面推進依法治國、全面從嚴治黨)、四個 ...
領導人嘅思想寫入黨章係有關黨嘅建設同維護,政治方針,治國方略理念嘅大框架。文化推廣唔覺得應該,亦都冇必要係呢類文件內包括。如果咁都要見到,等於社會福利,婦女權益,醫療保健,污染治理。。。乜叉都要寫出嚟,到時真係要寫套四庫全書出嚟先可以滿足你嘅要求。

引用:
原帖由 貓男 於 2017-11-10 09:46 AM 發表

消滅中華文化嘅唔係啲唔認自己係中國人嘅香港支拿人咩?
唔係支那人,係孫悟空後代,個個冇祖先,個個係石頭爆出嚟。連帶佢哋個老竇老母都係石頭爆出嚟。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-11-9 01:44 PM 發表
當大家熱烈討論習總說的龍的傳人,有冇唸過今天除左黑眼睛黑頭髮黃皮膚,仲有啲咩係承傳五千年中華文化?
咁我係咪可以理解中國外其他國家係資本主義傳人?佢地有一早無文化? 好心你要玩野都搞下邏輯,濫發無錢收

引用:
原帖由 A1899 於 2017-11-9 10:51 PM 發表

我都未見過重陽花車巡遊,重陽煙花表演⋯⋯
所以鐵證中華文化徹底敗壞

引用:
原帖由 lcheung123 於 2017-11-10 01:38 PM 發表
領導人嘅思想寫入黨章係有關黨嘅建設同維護,政治方針,治國方略理念嘅大框架。文化推廣唔覺得應該,亦都冇必要係呢類文件內包括。如果咁都要見到,等於社會福利,婦女權益,醫療保健,污染治理 ...
中華文化四個字,包含好多野!
唔使逐點數。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-11-9 01:44 PM 發表
當大家熱烈討論習總說的龍的傳人,有冇唸過今天除左黑眼睛黑頭髮黃皮膚,仲有啲咩係承傳五千年中華文化?
應該講,中國將馬列主義融入五千年中華文化之中

可惜...

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-11-11 03:07 發表

你說中共d人係支拿人!
他們是中國人, 只有好似你呢啲中中文但又唔叫自己係中國人嘅先叫支那人.  
香港支那人!

引用:
原帖由 melodychung 於 2017-11-10 02:54 PM 發表

中華文化四個字,包含好多野!
唔使逐點數。
咁好多野,
即係幾多野呢,
唔逐點數,又點知佢係唔係已消失呢?

引用:
農歷新年

文化是會進化的,吸收先進的文化,融匯貫通

引用:
原帖由 tcy86 於 2017-11-9 02:01 PM 發表
中國五千年的文化
好似樓主咁的反中L識咩
全世界好多地方都學習中國文化
只有台灣同黃c拒絕學習
學中國文化定共產黨文化先?中國是中華民國喎!

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2017-11-10 04:13 PM 發表

應該講,中國將馬列主義融入五千年中華文化之中
將共夫共妻融入中國文化????

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]