• 瀏覽: 7,655
  • 回覆: 57
中史科改革,「六七暴動」、「六四事件」成為媒體焦點,是否應該納入教科書?

支持意見:
1. 兩者影響香港近代史深遠,有必要讓青年認識
2. 政府應該掌握解釋歷史主導權

反對意見:
1. 兩者在中國歷史中微不足道
2. 課時不足

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2017-11-30 23:59 ) 參與人數 17

1. 應該

13 (76.47%)

2. 不應該

4 (23.53%)

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 05:25 PM 發表

因為老師堅持教 ... 1956年香港暴亂

所以民進黨叫校長唔同老師再續約 ?
校長怕事,恐防自己有危險,唔再同老師續約

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 05:26 PM 發表

校長怕事,恐防自己有危險,唔再同老師續約

所以校長怕事,恐防民進黨對自己有危險,唔再同老師續約 ?

乜民進黨咁衰咩 ?

why 呀 ?

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 05:34 PM 發表

所以校長怕事,恐防民進黨對自己有危險,唔再同老師續約 ?

乜民進黨咁衰咩 ?

why 呀 ?
教程指引冇提及呢類課題,再加上校長怕事,最終教席老師唔續約,一啲都唔出奇

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-11-3 12:13 PM 發表
56 年既暴動呢??

//雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語:Hong Kong 1956 riots),是一場於1956年10月10日至10月12日在香港九龍及荃灣等地發生的由香港親台人士和三合會人士為支持中華 ...
民國政府以行政手段強迫民間以黃金、外幣兌換。規定每圓金圓券的含金量為0.22217克,但不能兌現。以金圓券1圓折合法幣300萬元的比率收兌急劇貶值的法幣,並用以強制收兌民間金銀外幣。特別是城市的中產階級所受的經濟損失極巨,令中華民國政府失去原來最重要的支持者,亦是中華民國政府在第二次國共內戰中迅速失敗的原因之一。由人民政府陸續用人民幣作價收回

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 05:37 PM 發表

教程指引冇提及呢類課題,再加上校長怕事,最終教席老師唔續約,一啲都唔出奇
教程指引冇提及呢類課題嗟
但 ... 1956年香港暴亂 ... 良心老師可以教架嘛
可惜校長怕事, 怕民進黨 , 最終教席老師唔續約, 真係一啲都唔出奇

雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語:Hong Kong 1956 riots),是一場於1956年10月10日至10月12日在香港九龍及荃灣等地發生的由香港親台人士和三合會人士為支持中華民國政府而對抗香港政府的暴動。其由最初的工人運動和示威,演變成後來的打砸搶燒等暴力襲擊行動

引用:
原帖由 chungalex78 於 2017-11-3 05:41 PM 發表

民國政府以行政手段強迫民間以黃金、外幣兌換。規定每圓金圓券的含金量為0.22217克,但不能兌現。以金圓券1圓折合法幣300萬元的比率收兌急劇貶值的法幣,並用以強制收兌民間金銀外幣。特別是城市的中產階級所受的經 ...
十個有九個香港人都唔知(唔願意承認

刮民黨之所以丟失江山敗走台灣

最主要原因係政府貪腐,苛捐雜稅,以致民不聊生,官迫民反

寧願神化毛澤東: 共匪太奸詐

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 05:48 PM 發表

教程指引冇提及呢類課題嗟
但 ... 1956年香港暴亂 ... 良心老師可以教架嘛
可惜校長怕事, 怕民進黨 , 最終教席老師唔續約, 真係一啲都唔出奇

雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語 ...
校長教學目的是求分數,着重學生考入大學收生率!

課程以外並不屬於考試範圍,拒絕教授!

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 05:54 PM 發表

校長教學目的是求分數,着重學生考入大學收生率!

課程以外並不屬於考試範圍,拒絕教授!
那麼, 這是香港教協 d 會員朴街了

和政權無關係矣

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-11-3 05:49 PM 發表

金圓券曾發行過單張六十億元的高額紙鈔
悲哀

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-11-3 05:49 PM 發表

1949國民黨失敗是民心所向[只是香港人唔願意承認]

保皇黨誓死舔共,
決不將真相放於歷史。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-11-3 12:55 PM 發表
避無可避,就算無規定列入教科書,好多教師會私下教授,有朋友曾經向子女校方陳情,質疑有老師以每年64記念集會為作文科目,要求學生親身參與集會從中取材交作文功綶。
雙管齊下,應該加設教監會監察老師授課過程,,一經發現老師將歷史扭曲而授須嚴懲。

引用:
原帖由 a94922905 於 2017-11-17 03:38 PM 發表
保皇黨誓死舔共,
決不將真相放於歷史。
含洋撚洋奴誓死含洋撚,決要將洋主子假新聞寫入中國歷史。

引用:
原帖由 starr 於 2017-11-2 04:20 PM 發表
新中國歷史中,「抗美援朝」、「閉港政策」、「掃盲運動」、「兩彈一星」都值得教授
餓死三千萬人 文革屠國呢

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-11-3 02:31 PM 發表
係中學絕對唔應該教,呢個係相當嚴重的社會矛盾,唔同嘅人,唔同嘅角度,完全不同結論⋯⋯

呢啲複雜嘅課題,在別有用心錯誤引導下,只會更多的反社會分子出現!

在無產階級,勞 ...
若非有中共這種屠宰八千萬同胞的邪教,,怎會有不同結論

有殺人黨角度,,才有殺人黨邪見

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]