• 瀏覽: 7,666
  • 回覆: 57
中史科改革,「六七暴動」、「六四事件」成為媒體焦點,是否應該納入教科書?

支持意見:
1. 兩者影響香港近代史深遠,有必要讓青年認識
2. 政府應該掌握解釋歷史主導權

反對意見:
1. 兩者在中國歷史中微不足道
2. 課時不足

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2017-11-30 23:59 ) 參與人數 17

1. 應該

13 (76.47%)

2. 不應該

4 (23.53%)

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 05:13 PM 發表

唔敢教 ... 1956年香港暴亂 ???
無理由喎, 怕乜呀 ?
怕國民黨, 民進黨?
哈哈 ....

雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語:Hong Kong 1956 riots),是一場於1956年10月10日至10月12日 ...
工聯會更賤,,若雙十成功,,不會有大飢荒
但六七成功,會有大飢荒和文革屠城

近代中史(民初至今)應該分為“黨史”和“國史”兩個分科,事件如54運動,中原大戰等列為“國史”,黨內鬥事件如64,67暴動,雙十暴動等則可以列為“黨史”

“國史”係必修科,“黨史”係選擇科

六七反英抗暴運動

六四平暴

引用:
原帖由 李澤楷1 於 2017-11-23 12:01 PM 發表
餓死三千萬人 文革屠國呢
呢家香港人就只知呢D膚淺既污衊,我覺得應該全面、深入去了解新中國歷史

新中國成立後曾一度發生饑荒,主要因為天災+外國封鎖,亦有國民黨餘孽實行「閉港政策」
但長期來看人口由4億增長到13億,證明你既指控只係抽一小段時間出來放大

文革好壞參半,好既方面係徹底革除封建思想,將低下層、女性釋放,為社會工業化、現代化打下基礎;壞既方面就係所有深度改革都是殘酷的;如果中國冇文革,今日可能只係另一個印度

中史科,以中國歷代發生的事,有所影響中國的大事,香港在中史裏最值得一提是南京條約被割讓給英國與及香港回歸祖國這件事,其他香港發生的動盪,在中國歷史上是不值一提

臭史當然唔想和唔敢比你知啦。

應該教中國加入聯合國後

將香港踢出殖民地名單,香港失去聯合國給予殖民地應該有的自決權

再教將星加坡建國歷史同香港有咩相似地方

大家都係華人社會、前英國殖民地、被日本皇軍侵占、被迫跟一個同北方一個好大的國家吞併,星加坡獨立了,香港學生有咩體法呢?

共產殺咁多人都唔寫,點算中史。

引用:
原帖由 kennnz 於 2017-11-30 08:08 AM 發表
應該教中國加入聯合國後

將香港踢出殖民地名單,香港失去聯合國給予殖民地應該有的自決權

再教將星加坡建國歷史同香港有咩相似地方

大家都係華人社會、前英國殖民地、被日本皇軍侵占、被迫跟一個同北方一個 ...
好有見地喎
不過都係勸你俾心機讀好書先
侵「佔」,唔係侵「占」
「睇」法,唔係「體」法

其實中國人應該要正視歷史

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-11-3 12:22 PM 發表
應該加入中國政治體制,政府機關架構,法律體制
x2

美國教歷史都唔教近代史。
而且六、四仲係爭議緊劉曉波所講嘅事實同支聯會講嘅事實邊個先係真相。教歷史,係要教冇爭論嘅歷史事實。如果都當事件仲係响爭議中,咁就唔會係歷史教材只會變成政治爭拗。
另外,只係爭論點寫落去都不會有一致嘅意見。你話點教喇!

引用:
原帖由 starr 於 2017-11-2 04:16 PM 發表
中史科改革,「六七暴動」、「六四事件」成為媒體焦點,是否應該納入教科書?

支持意見:
1. 兩者影響香港近代史深遠,有必要讓青年認識
2. 政府應該掌握解釋歷史主導權

反對意見:
1. 兩者在中國歷史中微不 ...
將六四事件放入歷史科教,根本就係一個借題發揮嘅政治考量。
支聯會肯定堅持要將佢哋嘅版本放入去(雖然佢哋冇响現場留守)。如果唔依佢哋嘅版本寫,泛民就馬上向特首、教署開刀。但放佢哋嘅版本落去,就抹殺大量反對佢哋版本嘅事實依據,包括留守到最後一刻嘅劉曉波同候德健嘅連述。
所以呢個係一個偽議題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]