• 瀏覽: 10,781
  • 回覆: 35
如果香港沒有回歸大陸,或當年沒有條約會歸還中國,以一個英國殖民地的地方身份,會不會像今日的蘇格蘭一樣尋求獨立,或像另外的殖民地一樣一早已獨立?

引用:
原帖由 terivan 於 2017-10-28 02:26 PM 發表
如果香港沒有回歸大陸,或當年沒有條約會歸還中國,以一個英國殖民地的地方身份,會不會像今日的蘇格蘭一樣尋求獨立,或像另外的殖民地一樣一早已獨立?
好彩回歸左!如果唔係,見到 d  狗就煩

我可以好肯定好肯定咁話比樓主知,如果香港真的繼續由英國佬管治,香港不會有直選議會,更加唔會有一人一票選港督,什麼民主、自由、民主制度,完全不會在香港發生,更加更加不會有泛民狗賊出現,香港人繼續做地球上的二等公民。

知唔知邊個係葉鍚恩?

葉鍚恩點解咁出名? 當年好多小販被拉, 市民冇屋住, 只要葉鍚恩出馬, 市政局, 房屋處都好快有反應. 葉鍚恩唔係有錢人, 唔係議員, 佢只係一個英國女士.

當年中國人係香港冇地位, 只因英國要歸還香港, 先有中國人做議員.

香港如果一直由英國管治, 你話有冇可能獨立?

如果香港不能回歸,香港會比現在窮很多、人口也會少很多!

主要是中國大陸不會積極給香港供水、供電、供糧供菜,香港也不會成為貿易中心與金融中心!

中國是在1970年代決定收回香港的,然後開始在國家政策上支持香港,讓香港成為中國與世界的窗口,香港才逐漸富起來。香港在1970年代以前,香港普通民眾的生活水準很窮,比剛解放的中國大城市還差,不只是貧窮、治安更差!

因為1950年以後,歐美抵制中共,所以對中國實行禁運;後來中共同蘇聯又反面,結果中國對外窗口(輸入物資+外匯)只有香港一個

香港因而興旺,霍老靠走私大陸起家,正路做外貿、貨運既商家亦撈得風生水起

大陸如果一早明知收唔返香港,就會視香港做眼中沙子,以打壓為主,加速其他轉口港、金融市場發展,另開城市做特區作外企立足點,香港窗戶地位隨內地改革開始企穩,只會愈來愈減弱,而且肯定如60年代,上面會派特工滲透,香港社會一樣動蕩.

唯一好處,係冇晒假民主、政治部唔會被取消、一言堂行政主導,無法棍,亦再無蘋果報,再無反對派.

引用:
原帖由 terivan 於 2017-10-28 14:26 發表
要強迫分擔一半歐盟分手費。

有無C Hing熟直布羅陀依家係行咩模式?

又發白日夢

引用:
原帖由 十二月田猛臣 於 2017-10-29 10:16 AM 發表
有無C Hing熟直布羅陀依家係行咩模式?
英國領土
沒有甚麼模式

引用:
原帖由 快樂榮 於 2017-10-28 15:36 發表
我可以好肯定好肯定咁話比樓主知,如果香港真的繼續由英國佬管治,香港不會有直選議會,更加唔會有一人一票選港督,什麼民主、自由、民主制度,完全不會在香港發生,更加更加不會有泛民狗賊出現,香港人繼續做地球上 ...
政治部仍然不會解散
公務員團隊最高層仍然是英國鬼佬出任

全投票式議會定係殖民地式委任精英議會?
引用:
原帖由 Assange 於 2017-10-29 11:12 AM 發表

英國領土
沒有甚麼模式

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-10-28 03:18 PM 發表

好彩回歸左!如果唔係,見到 d  狗就煩
一班跳樑小丑, 獨立只係 茶杯裏的風波, 起不了大浪!

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2017-10-28 03:55 PM 發表
知唔知邊個係葉鍚恩?

葉鍚恩點解咁出名? 當年好多小販被拉, 市民冇屋住, 只要葉鍚恩出馬, 市政局, 房屋處都好快有反應. 葉鍚恩唔係有錢人, 唔係議員, 佢只係一個英國女士.

當年中國人係香港冇地位, 只因英國要 ...
邊個鳩叫真普選
漏夜有人會撞門入屋捉上摩星嶺

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]