• 瀏覽: 59,096
  • 回覆: 365
  • 追帖: 3
+17
人有三急,附近有洗手間自然會衝入去。然而,深井有酒樓張貼告示,非食客要收20港元,才可使用洗手間,不少人直斥無同理心,究竟酒樓欠同理心抑或另有苦衷?

「我哋個廁所直情衰過公廁呀!」酒樓負責人謝先生大吐苦水。原來因為酒樓鄰近巴士站,不時有途人前來借廁所,假期日子,更出現逾百名非食客車輪轉使用洗手間,影響洗手間衞生環境才迫不得已貼出告示。

位於深井的嘉韻酒樓,約三星期前於門口張貼告示,表示「廁所不外借,非客人每次$20」,告示隨即被網民上載於社交網站,引起熱烈討論。謝訴苦,張貼告示,收取20港元如廁費用,並不是企圖「賺番筆」,而是忍無可忍:「逾百個街外人入嚟用(廁所),多數都係上落巴士嘅乘客,亦都有行山人士及旅客。」他續指,「更加有唔少人試過,帶埋(條)水喉入嚟沖涼。」

所以,惟有張貼此告示,希望改善酒樓洗手間的衞生情況,不過從未試過收取費用:「有啲人就話『我就係要用呀,我唔畀錢呀,睬你都傻』,咁我哋都冇辦法。」

謝表示,明白人有三急,所以現時會免費提供後門的廁所予公眾使用,希望大眾能夠體諒。張貼告示後,大部分人都願意到後門的洗手間,到酒樓「借廁」的人由高峰期逾百個減至10多個,情況大大改善。謝說:「冇酒樓入面嗰個咁靚,但一樣好乾淨,有晒廁紙,專人打理,咁都好公道呀。」

東網記者在現場視察,發現距離巴士站約3分鐘路程,已有公廁,內裏設備齊全,不過大多數人卻為貪方便而直闖酒樓,解決「燃眉之急」。至於市民如廁收費又點睇?羅小姐指,「都公道,始終人哋做生意,唔好阻住人」。

收錢先可以用廁所,你點睇?

深井有酒樓張貼告示,要收20港元才可先使用酒樓的廁所,惹來熱議。(吳啟偉攝)

張貼告示前,酒樓內的洗手間出現逾百人借用場面。

酒樓鄰近巴士站,不少人貪方便入內如廁。
痾篤尿,就收廿蚊!最低工資一個鐘先得果 HK$34.50!

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171023/bkn-20171023060051741-1023_00822_001.html?refer=hn2

引用:
原帖由 terryleung365 於 2017-10-23 11:59 AM 發表
人有三急,附近有洗手間自然會衝入去。然而,深井有酒樓張貼告示,非食客要收20港元,才可使用洗手間,不少人直斥無同理心,究竟酒樓欠同理心抑或另有苦衷?

「我哋個廁所直情衰過公廁呀!」酒樓負責人謝先 ...
咪行幾步去公廁囉,你講到我以為有人會攞住把刀逼你用佢個廁所然後收錢添

人地打開門做生意, 絕對有權對不幫襯又佔用自己設施的人收費!

引用:
原帖由 refugee 於 2017-10-23 12:03 PM 發表
大財團麥記任坐廁所任用好歌任聽咖啡任添,比起港式啲所謂特色店舖更有人情味
麥記坐廁長期污糟邋遢,臭味多個人情味!

究竟反映了什麼

學商場厠所

借鎖匙未得

食客先借

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-10-23 12:03 PM 發表

咪行幾步去公廁囉,你講到我以為有人會攞住把刀逼你用佢個廁所然後收錢添
...謝表示,明白人有三急,所以現時會免費提供後門的廁所予公眾使用,希望大眾能夠體諒。
後門有廁所,咪貼張紙叫人用後門廁所囉...駛撚咁寸貼張紙話收廿蚊咩!

政府起公厠啦

引用:
原帖由 refugee 於 2017-10-23 12:15 PM 發表

污糟臭味實有,除非好似啲大商場長期有個人喺廁所幫啲唔沖廁既人沖廁、拖地打點先叫做好啲

麥記起碼唔吝惜任人用廁所已經比香港呢啲所謂特色小店有人情味得多
講得,做個方便幫有需要人咪好囉!乜撚都講錢又確實乞人憎!

引用:
原帖由 terryleung365 於 2017-10-23 12:16 PM 發表
...謝表示,明白人有三急,所以現時會免費提供後門的廁所予公眾使用,希望大眾能夠體諒。
後門有廁所,咪貼張紙叫人用後門廁所囉...駛撚咁寸貼張紙話收廿蚊咩!
又要用人地嘢又要免費果啲咪仲寸

on99 唔比你用咪唔比
吹呀 你當商場呀

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2017-10-23 12:24 PM 發表

又要用人地嘢又要免費果啲咪仲寸
唔撚信你未撚用過酒樓免費廁所?用完有冇俾撚返錢人啊?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]