• 瀏覽: 20,712
  • 回覆: 261
+3
香下仔出城
如果無支付寶, 同微信簡直不知道人家什麼是科技, 是方便
可以頂訂酒店, 去到酒店又可以叫外賣, 外賣來到又不用找散紙
電話費增值, 交水電媒, 信用咭找數, 微信仲可以叫埋雞.
見到乞衣, 可以掃3, 2蚊比佢, 唔通要乞衣帶住個八達通拍卡機咩.

擺啲錢入支付戶口有4厘息,仲要係活期,邊度揾。百達通毛都冇條

大陸無數騙案,偷呃拐騙,道德淪亡,就系因為有左電子支付。方便好多?完全吾覺,人民幣最大刀系 100 一張,有幾多錢要找?

引用:
原帖由 26chris 於 2017-10-23 08:53 AM 發表
大陸人用微信付款
香港人用八達通付款
有什麼差別

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-23 11:25 AM 發表
大陸無數騙案,偷呃拐騙,道德淪亡,就系因為有左電子支付。方便好多?完全吾覺,人民幣最大刀系 100 一張,有幾多錢要找?
香港被騙千幾萬嗰個,係逐張逐張數畀騙徒?

如果你個微信付容易用,外人就唔使俾現金啦,而家就係話緊你封閉,仲好意思問人有冇微付,大陸人黎到香港就好啦,隨時用到八達通,我真係唔容易分到佢係大陸定香港人

引用:
原帖由 26chris 於 2017-10-23 11:14 AM 發表

我只是提出香港是否應該加強八達通的功能同廣泛性如果微信付款有什麼優點當然值得參考

北方人, 廣東人, 香港人, 睇樣加衣著打扮可以分到7,8成.

用方便為借口,根本系奸商作業,淪為騙徒天堂。衣加好似仲收過數費用,過左某個數就要收費,吾系奸商系咩

冇人想比人誤會係大陸人

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-23 11:25 AM 發表
假人仔多,唔同香港用現金都安心

高尚香港人夠笑鳩佢地用授監控系統

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2017-10-23 11:08 AM 發表
你講得無錯
但係中國唔係人人有信用卡
或者唔係人人都可以申請到信用卡
相反,外國人就唔會流行支付寶呢類,反而係用 PAYWAVE、APPLE PAY
PAYWAVE、APPLE PAY 本質上同支付寶有分別?
其實只是各有市場各有各做
八達通或支付寶各有各優點~市場定位也不同
其實冇必要硬要拉一起講
兩邊撐友去踩低對方也是無聊
但報導講到個記者國家改革開放~他就排除在外的說法
我只能令人反感~佢自已冇準備好就講到國家欠左佢
就算去旅行~電話冇事先開通國際漫遊~冇租定wifi
唔通佢部電話在外國就能無縫接通電訊服務?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]