• 瀏覽: 19,816
  • 回覆: 120
  • 追帖: 5
+3
錯過了的愛情再次重逢,會是甚麼樣的結局?福建廈門袁迪寶和法國李丹妮,自1955年杭州一別後,經過55年來的等待,終於重遇,兩人於2010年步入婚姻殿堂,成為轟動全國的跨國曠世之戀。可惜,婚姻維繫了7年,袁迪寶在李丹妮和家人的陪伴下,前日安然病逝,終年90歲。

二人的相識追溯至上世紀50年代初,李丹妮在浙江醫學院擔任俄語教師,遇到其學生袁迪寶。袁迪寶記得李丹妮第一次上課情形:「她穿着連衣裙,像天仙一樣從教室門口飄進來,每走一步我們這些『土包子』都目不轉睛地看着。」袁迪寶幾乎每次俄文都拿滿分,引起李丹妮注意。在那個風華正茂的時候,二人雙雙墮入愛河。可惜,袁迪寶上大學前經家人介紹與護士黃秀雪結婚,他向丹妮和盤託出,二人選擇堅守道德。丹妮說:「我沒有權利把幸福建築在另外一個女人的不幸上,去搶別人的幸福,這個結果我不能接受。」

半個世紀的歲月,丹妮回到法國,一直未婚。多年以後,袁迪寶的髮妻離世,在媳婦歐陽鷺英的鼓勵下,他寫信給丹妮,寄向曾經熟悉的地址。當袁迪寶雙手顫顫巍巍地接過第一封法國回信,不禁老淚縱橫……兩人終於在2010年共諧連理,在鼓浪嶼舉行婚禮。

個法國女仔年青時好靘!
"丹妮回到法國,一直未婚"......
有D洋女,其實都幾純情......

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20171022/57363526

感人!

rip

rip

劉醒與鄭九妹

令我想起「天梯」嘅一對!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2017-10-22 09:52 PM 發表
老實說⋯我唔想搞d咁浪漫既事 我屬自私派⋯人生苦短⋯日日攬攬錫錫愛實制
各人有各人愛好啦....
其實都唔可以話你錯.....以前的人係保守D....

引用:
原帖由 Smallbirdy 於 2017-10-22 09:48 PM 發表
令我想起「天梯」嘅一對!
天梯將會是廿一世紀先進的C41sr系統

咁就害左一個美女一世,害佢半世獨守閨房,錯過生育機會,害佢冇兒孫照顧。男人知道自己幾大責任嗎?男人最難辜負美人恩

記得特攻卡達,美國隊長失蹤大海,卡達都另嫁他人。

今次的法女太長情了。

做男人的,如果對女方無意,無興趣照顧對方一生一世,就應未曾相愛已無情。無謂害人一世。

難得 .. 難得

引用:
原帖由 cwilson1 於 2017-10-22 10:06 PM 發表
咁就害左一個美女一世,害佢半世獨守閨房,錯過生育機會,害佢冇兒孫照顧。男人知道自己幾大責任嗎?男人最難辜負美人恩

記得特攻卡達,美國隊長失蹤大海,卡達都另嫁他人。

今次的法女太長情了。
其實唔係想係d好似純情愛情上踩一腳,不過法女唔結婚唔代表生活純潔保守。我以前去法國都係係街上俾法國妹撩既,係唔係保守真的好難講。

不過,故事有純潔既幻想都係好既。

感人

引用:
原帖由 老婆大大 於 2017-10-22 10:30 PM 發表
其實唔係想係d好似純情愛情上踩一腳,不過法女唔結婚唔代表生活純潔保守。我以前去法國都係係街上俾法國妹撩既,係唔係保守真的好難講。
不過,故事有純潔既幻想都係好既。
起碼佢冇選擇破壞別人家庭.....
唔似得好多大陸女人,專做二奶...
專搶別人丈夫,專破壞別人家庭.....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]