• 瀏覽: 3,083
  • 回覆: 26
吓,明買明賣又唔得?美國同日本夠大把人用中國貨,又唔見人地大叫咩美奸日奸?係咪傻㗎?唔用蘋果三星,支持小米華為就叫愛國?尼D係咩羅輯?

相同道理,香港用東江水有比錢㗎,咩叫多謝大陸供應?

唔通你落茶餐㕔食飯,你同個老闆就有親?係佢免費施捨餐飯比你,定係你無緣無故比錢佢洗?

自由社會公平交易,各取所需啫,所以大家要客觀D,而家中美日都係互惠互利關係,並不是敵人

搞清楚矛頭,
因為有d粉腸喜歡刻意以抬高日貨美貨貶低支持國貨既人.......

東江水,係因為又有d粉腸刻意忽視東江水既重要性黎搞港獨........
有買有賣,大陸收錢香港收水,大家禮尚往來講聲多謝有何不妥........
難道以為只要肯比錢人地就老奉供應比你?

肯互相尊重,唔係下下搞埋d民族思想,盞自己蝕底~~

我相信係中國人無當美日係什麼敵人.......
相反係調轉黎講,好似係日本同老美當中國人係敵人多d.......

仲有d明明華人又覺得自己係外國人好威威個d.......
見人用國貨就笑鳩人個種柒頭.......

樓主對像應該指返呢d傻hi

這和清末義和團把那些用洋眼晴、吃洋藥的人稱作二鬼子~~~如出一轍

你以為佢扶清 ? 實際清朝多得佢唔少

吃洋,崇洋,放洋,歸洋係愛國行為。我們的領導就是,也是這樣教育子女。

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-22 07:27 PM 發表
吓,明買明賣又唔得?美國同日本夠大把人用中國貨,又唔見人地大叫咩美奸日奸?係咪傻㗎?唔用蘋果三星,支持小米華為就叫愛國?尼D係咩羅輯?

唔通你落茶 ...
樓主你在哪裡見到有人話:用日貨=漢奸?
我身為愛國人士, 從來認為用外國貨, 去外國旅行,讀書, 乃至移民...此乃個人自由及人權之表現, 與愛不愛國,漢奸風馬牛不相及
你講得岩, 中國貨風行世界,外國人來華旅行工作讀書居住亦大有人在,唔通咁on9又叫果D人做乜奸物奸咩!

反而香討黃屍打手,上綱上線把此類行為說事就成日見, 樓上有個已經示範左

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-22 07:27 PM 發表

唔通你落茶 ...
你應該問外奸高女士非常堅持宣示自己不用中國原材料
但又要居住在用中國預制石屎和鋼筋建成的單位 , 而不自己用外國進口木才建屋

引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-10-23 10:50 AM 發表

你應該問外奸高女士非常堅持宣示自己不用中國原材料
但又要居住在用中國預制石屎和鋼筋建成的單位 , 而不自己用外國進口木才建屋
高女士?乜水?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-23 01:19 PM 發表

高女士?乜水?
最安全的堡壘 , 竟然是大陸預制石屎組件

附件

ko.jpg(72.59 KB)

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-10-22 09:06 PM 發表

東江水,係因為又有d粉腸刻意忽視東江水既重要性黎搞港獨........
有買有賣,大陸收錢香港收水,大家禮尚往來講聲多謝有何不妥........
難道以為只要肯比錢人地就老奉供應比你?
咁唔見強國通向香港講聲多謝?

香港天價買水,換來強國人淨係以「斷水」作威脅。

呢樣野過份左。。。。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-23 11:44 PM 發表

呢d野使唔使講到出唒面?

成日話天價........
內地又有幾多野益過香港?

係貴d,又如何.......
香港無水,唔使死wo........
嫌貴唔買咪海水化淡,之類之類,問下班港獨廢柴,大把方法啦,用黎打飛機~~

同樣地,你話大陸無香港付出呢個所謂“天價“,唔通會支爆?

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-10-24 12:10 AM 發表

呢d野使唔使講到出唒面?

成日話天價........
內地又有幾多野益過香港?

係貴d,又如何.......
香港無水,唔使死wo........
嫌貴唔買咪海水化淡,之類之類,問下班港獨廢柴,大把方法啦,用黎打飛機~~:smile_30 ...
唔駛講出面點解要香港多謝佢哋?

天價只係星加坡買馬來西亞水嘅二百幾倍。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-23 11:44 PM 發表

香港是合理價格買水的,因為區長強調內交要做好樣板和表現區政府是有利可圖,另外要顧及國民感情及感謝官員協助同及愛國,所以費用係包括補貼國民用水,官員感謝金及愛國盛意金!

del

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]