• 瀏覽: 2,230
  • 回覆: 10

香港電台證實,無綫電視已停播6個由港台製作的節目,當中包括在翡翠台播放的《左右紅藍綠》。另外,在翡翠台播放的《議事論事-議會新鮮人》,將於11月26日播出最後一集,之後不會再在該時段安排播放港台節目。

港台機構傳訊組總監伍曼儀表示,尊重無綫決定,被停播的節目將於港台31台繼續播放,港台正尋求與其他電視台合作,希望節目能在更多平台播放。

已停播的節目,除《左右紅藍綠》、還有在明珠台播放的《Police Report》、《News Review》共3個恆常節目;及在明珠台播放的系列式節目,《Transformers》、《The Making of Healers》、《West Kowloon Cultural District in the Making 2017》已播出最後一集。               
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1359710-20171017.htm

之前呢度發起過:  呼籲一人一email, 要求停止在無線頻道播港台節目!!!
好多CHING都有幫手send email, 相信都多少幫到無線, 叫做比無線有一定的民意基礎.
其實當時主要係針對頭條新聞. 今次雖然 cut 唔到頭條新聞. 不過都叫做有d進展!

希望下次可以cut 頭條新聞啦!

港台節目真正要準備零收視。恭喜,恭喜。
不過港台越折墮越快樂。港台收視越低就要向政府乞資助越多。正仆街。

政府明明有自己的電視頻道
可以播放自己所有的
反政府鬼五馬六節目…

如果仍然霸佔商營頻道空間,
這就是大蝦細/與民爭利!!!

明顯是不道德行為

強烈要求港台馬上停止佔用
民間商業頻道的醜行!!!

還市民一個沒有戾氣的空間
!!!!!!!!

真係short short地,就算電視無得睇,唔通網上都無?你估大陸咩?

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-10-23 09:00 PM 發表
港台節目真正要準備零收視。恭喜,恭喜。
不過港台越折墮越快樂。港台收視越低就要向政府乞資助越多。正仆街。
應該減港台資助先啱!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-23 10:16 PM 發表
真係short short地,就算電視無得睇,唔通網上都無?你估大陸咩?
所以咪要支持無線CUT哂所有港台節目囉.
你得閒都可以SEND下EMAIL去港台叫佢地收番D節目, 自己節目自己播架!

無綫執笠咪唔駛播港台節目囉

引用:
原帖由 地獄懷舊的留言 於 2017-10-24 09:13 PM 發表
無綫執笠咪唔駛播港台節目囉
問題就係呢度. 因為相信到你死果日, 無綫都未會執笠.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-23 07:16 PM 發表
希望下次可以cut 頭條新聞啦!
TBB在續牌時簽左畀港台播節目, 並有最少時數及播出時間規定,其他可以cut, 但發牌條款規定既,我估要到下次續牌先可以cut

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-25 10:29 AM 發表

TBB在續牌時簽左畀港台播節目, 並有最少時數及播出時間規定,其他可以cut, 但發牌條款規定既,我估要到下次續牌先可以cut
唉, 唯有等下.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]