• 瀏覽: 2,400
  • 回覆: 22
+4

其實老實講,當蒙元同清狗都可以變成中華民族,如果當年大東亞共榮圈得到實現,其實以中國人嘅阿Q精神,根本係冇所謂,因為只係會比日本仔加入做中華民族,從而令中華民族冇被滅亡。但就算全歸日本都好,如果可以令大陸人有返啲公德心,其實可能當年日本仔冇輸係最好嘅結果。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-10-21 05:00 PM 發表

其實老實講,當蒙元同清狗都可以變成中華民族,如果當年大東亞共榮圈得到實現,其實以中國人嘅阿Q精神,根本係冇所謂,因為只係會比日本仔加入做中華民族,從而令中華民族冇被滅亡。但就算全歸日本都好,如 ...

白痴樓主日軍贏咗咪咁囉~你真係咁天真會咁美好

在情在理日本人都唔可能打勝杖

樓主數漏左,
如果係咁。
依家既“大中華共和國”會包括埋日本省,日文是中國方言,安晉三是日本省省長。
當然領導都是習總,首都都是北京。
亦不會有日圓啦。

咁不如假設英國要哂成大清國做殖民地嗎仲好。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-21 06:35 PM 發表
樓主數漏左,
如果係咁。
依家既“大中華共和國”會包括埋日本省,日文是中國方言,安晉三是日本省省長。
亦不會有日圓啦。
有能力令國民質素提升嘅政府,會唔會係習班子?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-10-21 20:10 發表

有能力令國民質素提升嘅政府,會唔會係習班子?
這麼快就想轉移視線?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-10-21 08:12 PM 發表

這麼快就想轉移視線?
日本人素質的確係比中國人好,但日本打亂種就衰過中國人

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-10-21 08:15 PM 發表

日本人素質的確係比中國人好,但日本打亂種就衰過中國人
是奴性強。日本仔好多都是搶都唔夠食。所以物都要慳。人多資源少

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-21 06:35 PM 發表
樓主數漏左,
如果係咁。
亦不會有日圓啦。
no ah no ah,漢字當然係官方文字,但中華民族中,日文會係第一語言,好似當年女真語係第一語言,北京話同廣東話一樣都係方言,而過多百幾年,日語發音會混合北京話成普通話,好似現在普通話的嚴重胡化一樣。
日本本土唔係一個省,而係有特別地位,好似當年女真關外之地一樣。

日本仔打贏是有機會被同化的。
好像山東都成億人。東三省的滿人也不少。全國應該滿族第二多人。
以前滿清殺得漢人少呀!可能多過日本仔喇。統治幾佰年喎!

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-21 08:29 PM 發表
日本仔打贏是有機會被同化的。
好像山東都成億人。東三省的滿人也不少。全國應該滿族第二多人。
以前滿清殺得漢人少呀!可能多過日本仔喇。統治幾佰年喎!
日本仔一定會被同化 - 用漢字,著唐服,用筷子,重唐宋建築,讀詩經論語三國中國典籍,行儒家文化。

傻仔先只會集中著眼遍地多唔多垃圾........

用公德心治國

日本自己未顧得掂自己......
自身人口老化問題,年輕人生育率偏低,面對巨大既社保開支,就業同勞動人口持續減少黎睇..........
當年如果全歸日本,
今日中國無可能有如此人口同勞動力........

樓主唔係以為當年如果日本打贏會平等對待非日本人呀?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-10-21 05:00 PM 發表

其實老實講,當蒙元同清狗都可以變成中華民族,如果當年大東亞共榮圈得到實現,其實以中國人嘅阿Q精神,根本係冇所謂,因為只係會比日本仔加入做中華民族,從而令中華民族冇被滅亡。但就算全歸日本都 ...
如果日本當年打勝仗,最乞五毛憎的美帝已在地球消失,五毛必大大歡喜。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-10-21 08:33 PM 發表

日本仔一定會被同化 - 用漢字,著唐服,用筷子,重漢唐建築,讀詩經論語三國中國典籍,行儒家文化。
文化上佢一定被同化。
但是好長時間佢地會佔據社會上層地位。
好似北京人而家就是咁。
北京人都好多王族即是満族。
你睇北京妹波大身體高樣又靚。文化又高。
配種到咁點會唔蠃呀。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]