• 瀏覽: 3,723
  • 回覆: 12
+7
同幾個有名的樓市炒家吃飯,他們說,現在的樓市好假,好多創新高的買賣都是虛假交易,偽造出來的。我不明白地問:「但是要畀印花稅㗎噃,尤其是幾千萬的樓,畀幾百萬印花稅,咪白蝕?」
有個專門炒細價樓的炒家回答:「用公司名買,公司破產咪得囉。」
我說:「仲衰,公司名要畀多幾倍印花稅,如果唔畀,董事要負責,可以判坐監㗎。」
另一位以摩貨著名的炒家答:「如果公司破產,政府通常唔會做到太過分,唔會告到坐監。」
所以話呢,都係地產霸權有料兼有橋,全香港的市民都為他們打工,都係抵嘅,因為他們非但真係叻過人,而且仲有好多環保分子,去暗中幫助他們𠻹。
樓價升對窮人沒影響
其實,樓價上升,對很多窮人是沒有影響,而且有看不到的好處。試想想,如果住在公屋,永遠沒錢買私樓,如果樓價平,可以用好低價錢去買到大屋,心裏都不平衡啦。如果樓價飛升,咁又唔同講法,一間公屋在手,隨時大把女飛撲過來,結婚都容易啲啦。
又好似林超英這種退休人士,揸樓過世,已經再沒有新購買力了,當然是希望地產霸權延續,樓價愈高愈好,如果我係佢,也會死都唔畀人開發郊野公園,因為費事整冧樓市,累死自己吖嘛。
至於我本人,賺錢能力高,但見到大業主大地主不用工作,資產日日升值,賺錢多我十倍,我都會眼紅,咪日日寫文,砌地產霸權囉。這叫做「屁股決定腦袋」,也可以形容為馬克思主義筆下的階級鬥爭。

https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00004/1508436195170
豬尿滴根本就係地產霸權UC啦!

環保團體?

搞行山都R到貢多發展商贊助

引用:
原帖由 andysan4 於 2017-10-22 03:19 PM 發表
環保團體?

7478651 7478652 7478654 7478653

7478656 7478655 7478657

HAHA~~證據確鑿!

香港只會有錢人越有錢,窮人越窮

引用:
原帖由 2017!女主葉劉 於 2017-10-20 09:09 PM 發表
同幾個有名的樓市炒家吃飯,他們說,現在的樓市好假,好多創新高的買賣都是虛假交易,偽造出來的。我不明白地問:「但是要畀印花稅㗎噃,尤其是幾千萬的樓,畀幾百萬印花稅,咪白蝕?」
有個專門炒細價 ...
豬已完肯定是

野生動植物好撚珍貴架.......
開發5%都唔得掂,會導致佢地絕種......

野鳥同昆蟲既重要性,絕對比我地人類大得多........
為左保住郊野公園一分都不能動,我地訓街都要在所不適

引用:
原帖由 andysan4 於 22-10-2017 03:19 PM 發表

環保團體放盆桔去佢地公司門口,想出入平安,點都要俾封利是

地產佬同環保團勾結霸權, 可證明.

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-10-22 02:59 PM 發表
I support 開發郊野公園  to increase land supply in HK!
唔好天真啦!開發郊野公園都唔會樓價平。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-11-22 16:33 發表

唔好天真啦!開發郊野公園都唔會樓價平。
樓唔夠就要起是常識吧

引用:
原帖由 hkjc166 於 2017-11-22 09:43 PM 發表

樓唔夠就要起是常識吧
咪天真啦!郊野公園靚地只會起豪宅。

阿賓周顯唔係講股佬來咩?做乜踩過界

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]