• 瀏覽: 1,610
  • 回覆: 12
對海洋嘅核污染會唔會好嚴重?

附近d魚啊珊瑚、動植物瓜曬,不能繁殖或者變種之類

咁美國好仆街姐,博啲人唔敢擊沉

引用:
原帖由 LonelyPlanet 於 2017-10-20 08:33 PM 發表
對海洋嘅核污染會唔會好嚴重?
或同福島一樣.一年365天...福島等如日日炸航母...炸足六年半.
俄佬幾十萬軍人明知要死,都給核電廠封石屎棺,但福島是公平公開公正的上天下海的排核污.

A1B發應堆用於美國福特級核動力航空母艦,總動力是機密,有人估計是700 MW(7億瓦):

https://en.wikipedia.org/wiki/A1B_reactor

福島第一核電廠的總發電量是A1B的六七倍,六個機組有四個被地震破壞,可能等於四艘福特級航空母艦被擊沉。

日本"民主",所以有人覺得核污染沒問題。 如果是中國核電廠出事,黃絲會說什麼,不難想象。

不知米國在本地的安全設計如何。
如果不直接打中反應爐而沉入海,應該海水足夠冷卻。

引用:
原帖由 6道 於 2017-10-20 10:18 PM 發表
不知米國在本地的安全設計如何。
如果不直接打中反應爐而沉入海,應該海水足夠冷卻。
沉咗入海,水壓超大會唔會壓爛個爐,入面啲嘢流晒出嚟?

核航被擊沉=宣戰
反應爐沉入海大概不是最致命的後果

放心,沒事的,在水底核爆不是今天的事!

引用:
原帖由 P_and_PE 於 2017-10-21 01:55 AM 發表
核航被擊沉=宣戰
不是核航被打不打沉,只要軍艦被無故打沉,就已喧戰!

和平時航母不會被攻擊的
你擔心印度,俄羅斯和美國的核動力潛艇如在近中國海域靜靜行駛時出事仲好啦

印度向俄羅俄羅斯租的核動力潛艇上2個星期先撞爛左聲納!!

引用:
原帖由 P_and_PE 於 2017-10-21 01:55 AM 發表
核航被擊沉=宣戰
好似任何艦艇被擊沉都等同宣戰

打沉美帝既驅逐艦,美帝都一定打爆你

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-10-21 10:43 AM 發表

好似任何艦艇被擊沉都等同宣戰

打沉美帝既驅逐艦,美帝都一定打爆你
咁賓賓上次就執返身彩啦。揾架貨船去撞老尾隻艦。如果撞沉咗隻艦,老尾都唔知打唔打佢好。
打佢又晒錢又無著數,唔打又好無面

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]